Ultima ședință condusă de interimarul Florin Cîțu, la Palatul Victoria: Guvernul împarte sume importante

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 17-11-2021 07:03

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, o hotărâre privind acordarea de sprijin financiar în cadrul unei scheme de ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2021, care au afectat sectorului apicol. Aceasta ar putea fi ultima ședință condusă de premierul interimar Florin Cîțu, asta pentru că s-a intrat în linie dreaptă pentru votarea unui nou Guvern cu puteri depline, informează Agerpres. 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt:

- apicultori, persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii 145/2014, valabil la data depunerii cererii;

- apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG 44/2008;

- apicultori, persoane juridice.

Prin proiectul de hotărâre de guvern se propune acordarea unui sprijin de 23,7 lei/familie pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile, valoare care reprezintă aproximativ 43% din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc întreprinderilor unice într-o singură tranşă, se mai arată în nota de fundamentare.

În şedinţa de Guvern vor fi aprobate şi două proiecte de hotărâre, privind acordarea cetăţeniei române în cazul a doi sportivi de performanţă, respectiv lui Sidi Péter - tir sportiv, şi lui Ţeamriuc Vladislav - hochei pe gheaţă.

Totodată, Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre privind sistemul de coordonare a misiunilor de căutare şi salvare a victimelor şi supravieţuitorilor unui accident de aviaţie civilă şi responsabilităţile instituţiilor care desfăşoară aceste misiuni, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul aviaţiei civile.