Ministrul Culturii: 'Tinerii sunt principalii beneficiari ai reducerii TVA-ului la cărţi, manuale, ziare şi reviste în format electronic'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 17-11-2021 19:08

Tinerii, care preferă dispozitivele electronice, vor fi principalii beneficiari ai reducerii TVA-ului la cărţi, manuale, ziare şi reviste în format audio, multimedia sau electronic de la 19% la 5%, a declarat, miercuri, ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, arată Agerpres.

"Alături de colegii deputaţi am votat adoptarea, cu o majoritate covârşitoare, a proiectului de lege care modifică o prevedere din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul aplicării cotei reduse de TVA de 5% şi pentru cărţile în format audio, multimedia sau electronic, nu doar pentru cele tipărite, un proiect iniţiat de colegii mei liberali", a scris Gheorghiu, pe Facebook.

Potrivit ministrului, această decizie corectează actuala situaţie de aplicare a unor cote diferite de TVA pentru manuale şi cărţi în funcţie de formatul lor, tipărit sau digital, şi încurajează lectura, sub orice formă.

"Cota de TVA de 5% pentru cărţi, indiferent că sunt tipărite sau digitale, o întâlnim în prezent şi în alte ţări ale UE, aşa cum sunt Croaţia, Cipru, Ungaria, Malta, în timp ce Franţa are 5,5%, Grecia 6%, iar Germania 7%. Soluţia legislativă este justificată de necesitatea alinierii legislaţiei naţionale de profil la prevederile Directivei (UE) 2018/1713 a Consiliului din 6 noiembrie 2018 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce priveşte cotele de taxă pe valoarea adăugată aplicate cărţilor, ziarelor şi periodicelor", a explicat Bogdan Gheorghiu.