Ministrul german al Sănătății: 'Certificatele nu o să oprească al patrulea val al pandemiei'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 24-11-2021 11:49
Actualizat: 24-11-2021 09:57

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a minimizat speculațiile conform cărora Germania ar putea introduce un certificat general de vaccinare, spunând că acest lucru nu ar face nimic pentru a face față creșterii actuale a cazurilor de coronavirus, informează Thelocal.de.

Un certificat de vaccin „nu va rezolva problema noastră acută actuală”, a declarat Spahn la radio Deutschlandfunk marți dimineață.

„Nu am întrerupe acest val cu o vaccinare obligatorie – efectul ar veni mult prea târziu. [În schimb] trebuie să ne reducem contactele și statul trebuie să acționeze într-o manieră unitară”, a spus el.

Ministrul Sănătății a adăugat că „nu știe dacă concentrarea asupra acestei dezbateri este corectă în prezent”.

Mai mulți politicieni de frunte, inclusiv liderii de stat din Bavaria și Baden-Württemberg din sudul țării, au cerut vaccinuri obligatorii pentru întreaga populație în ultimele zile, deoarece un al patrulea val neașteptat de sever de infecții a cuprins țara.

Winfried Kretschmann, premierul Baden-Württemberg, a declarat pentru postul ARD că „nu trebuie să uităm – faptul că mulți oameni nu se vaccinează înseamnă că trebuie să încălcăm drepturile civile ale altora”.

Spahn a spus că are îngrijorări cu privire la echilibrul care trebuie realizat între puterile statului și drepturile indivizilor.

„Este o chestiune de libertate și responsabilitate”, a spus el, adăugând că trebuie să se ia în considerare și modul în care vor fi puse în aplicare astfel de mandate.

Social-democrații, care ar putea conduce următorul guvern, s-au distanțat și ei de solicitările pentre certificatele generale de vaccinare, un personal de rang înalt calificându-le ca fiind „inutile”.

Incidența pe 7 zile aproape de 400

Cele mai recente cifre publicate de Institutul Robert Koch arată că incidența infecțiilor pe 7 zile a crescut la 399,8 cazuri la 100.000 de persoane marți dimineața.

Aproximativ 45.000 de cazuri noi au fost raportate agenției federale pentru boli în ultimele 24 de ore, în creștere față de 32.000 în urmă cu o săptămână.

În ultimele 24 de ore, 309 de persoane au murit după ce au contractat Covid, comparativ cu 265 de decese legate de Covid cu o săptămână în urmă. Rata săptămânală de spitalizare – care a devenit acum un motor crucial al politicii și măsurilor Covid – a fost luni de 5,28.

Cu incidențe de spitalizare de trei, șase și nouă, se așteaptă ca regiunile din jurul Germaniei să introducă noi măsuri dure pentru a combate creșterea infecțiilor.