Un grup de suporteri ai clubului Bayern Munchen contestă intenţia de prelungire a unui contract cu Qatar Airways: Pentru bani, albim totul

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 24-11-2021 12:26

Un grup de suporteri ai clubului german de fotbal Bayern Munchen au demarat o acţiune în care contestă intenţia de prelungire a unui contract cu Qatar Airways, o compania aeriană dintr-o ţară care nu respectă drepturile omului, transmite AFP, citat de agerpres.

Clubul bavarez numără 293.000 de suporteri oficiali şi Germania este în mod tradiţional foarte sensibilă la probleme privind etica sportivă, astfel că vocea contestatarilor este auzită.

La ultimul meci de acasă al bavarezilor, milioanele de telespectatori au văzut bannerele desfăşurate pe Allianz Arena, în care doi înalţi oficiali, Herbert Hainer şi Oliver Kahn, sunt caricaturizaţi lângă o maşină de rufe, pe care scrie Bayern Munchen, cu un tricou însângerat al Qatarului şi două valize de bani, cu sloganul: ''Pentru bani, albim totul''.

Iniţiativa fanilor bavarezi are şi o rezonanţă specială, în apropiere de Cupa Mondială 2022 din emirat.

Săptămâna trecută, contestatarii au încercat să impună pe ordinea de zi a viitoarei adunări generale a clubului o moţiune care solicită renunţarea la prelungirea contractului de sponsorizare cu Qatar Airways, care expiră în 2023. Demersul a fost respins, dar fanii au dat asigurări că lupta continuă.

''Vrem să obţinem măsuri preventive, pentru a evita reînnoirea contractului. Qatar se face vinovată de violări masive ale drepturilor omului şi există suspiciuni grele de corupţie în sport'', a declarat Michel Ott, purtătorul de cuvânt al fanilor implicaţi în această acţiune.

Contestatarii se sprijină în campania lor pe rapoartele ONG-urilor care acuză Qatar de exploatarea muncitorilor străini, mai ales în construcţia stadioanelor pentru Mondialul de anul viitor. Ei reproşează emiratului şi legea privind interzicerea homosexualităţii.

Qatarul a respins aceste critici, subliniind că a reformat dreptul la muncă şi a instaurat un salariu minim şi că suporterii LGBT sunt bineveniţi la Cupa Mondială.

Sigla Qatar Airways de pe tricoul bavarezilor aduce clubului anual circa 20 milioane euro, conform presei germane, departe însă de sumele încasate de la cei patru sponsori majori Allianz, Audi, Adidas şi Telekom.

Echipa bavareză efectuează anual un stagiu de pregătire în Qatar, pe timpul pauzei de iarnă, în cadrul unui parteneriat pe termen lung.

Conform ziarului Bild, mai mulţi jucători, inclusiv căpitanul Manuel Neuer, ar fi cerut conducătorilor să nu mai prelungească acest contract.

Contractul cu Qatar Airways a fost negociat în 2018 de Karl-Heinz Rummenigge, preşedintele de atunci al clubului, care la acel moment şi-a motivat decizia prin dorinţa de a menţine clubul competitiv în lupta cu rivali cu resurse nelimitate.