După exodul din China a minerilor de Bitcoin, Kazahstanul caută o soluție nucleară pentru a rezolva criza energetică

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 25-11-2021 08:05

Exodul minerilor Bitcoin din China în Kazahstan a contribuit la o criză energetică pe care președintele țării din Asia Centrală și-a propus să o rezolve cu energie nucleară.

Ministerul Energiei din Kazahstan a atribuit minerilor bitcoin creșterea cu 8% a consumului intern de energie electrică pe parcursul anului 2021. Țara a primit cel puțin 87.849 de mașini de exploatare Bitcoin de la companii chineze până acum în acest an, în urma represiunii Chinei împotriva mineritului cripto , conform datelor din Financial Times .

Creșterea substanțială a cererii a dus la un deficit în alimentarea cu energie electrică internă și a contribuit la serviciile de energie electrică nefiabile, potrivit Companiei de Operare a Rețelei Electrice din Kazahstan. Președintele Tokayev le-a spus bancherilor la o întâlnire din 19 noiembrie că crede că construirea unei centrale nucleare va ajuta la reducerea stresului asupra infrastructurii electrice a țării sale:

„Privindu-ne în viitor, va trebui să luăm o decizie nepopulară cu privire la construcția unei centrale nucleare.”

Deși Tokayev nu a conectat propunerea la utilizarea energiei miniere Bitcoin, eșecul menținerii minerilor în țară ar putea pune în pericol veniturile fiscale estimate la 1,58 miliarde de dolari pe care aceștia le reprezintă. Lipsa de energie a forțat deja piața de minerit Bitcoin Xive să părăsească Kazahstanul. Didar Bekbau, cofondatorul Xive, a declarat într-un tweet din 25 noiembrie că a trebuit să închidă ferma minieră a companiei sale din cauza „aprovizionării cu energie electrică restricționată de la rețea”, conform cointelegraph.com

Kazahstanul găzduiește acum 50 de companii cripto miniere înregistrate și un număr necunoscut de companii neînregistrate.

Decizia de a construi noi centrale nucleare este una serioasă într-o țară care a suferit efecte nucleare severe în urma testelor de arme în timpul ocupației sovietice. Ultima centrală nucleară din Kazahstan sa închis în 1999.

Aproximativ 88% din puterea Kazahstanului provine în prezent din centralele electrice care ardeau combustibili fosili.