Comitetul naţional pentru pescuit din Franţa anunţă blocarea unor porturi şi a tunelului de sub Canalul Mânecii

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 25-11-2021 20:46

Comitetul naţional pentru pescuit din Franţa a anunţat vineri blocarea accesului pentru mărfuri în trei porturi de la Canalul Mânecii şi în tunelul de sub Canal, o zi de acţiune prezentată ca un ''avertisment'' pentru a cere acordarea rapidă de către Regatul Unit a licenţelor de pescuit post-Brexit, relatează AFP.

Pescarii vor bloca pe mare sosirea feriboturilor în trei porturi ale Canalului: Saint-Malo, Ouistreham şi Calais. De asemenea, pe uscat, ei vor bloca accesul camioanelor cu mărfuri la terminalul de sub Canalul Mânecii pentru ''câteva ore'', a declarat Gérard Romiti, preşedintele Comitetului naţional, într-o conferinţă de presă. ''Nu vrem pomană, vrem doar să ne recuperăm licenţele'', a spus el, informează Agerpres.ro.

Acordul post-Brexit, încheiat in extremis la finalul lui 2020 între Londra şi Uniunea Europeană, prevede că pescarii europeni pot continua să lucreze în unele părţi ale apelor britanice cu condiţia de a face dovada că pescuiau acolo şi înainte. Însă acum între francezi şi britanici există divergenţe legate de natura şi amploarea documentelor justificative.