Franţa şi Italia au anunţat semnarea unui acord de cooperare în domeniul spaţial

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 26-11-2021 22:20

Franţa şi Italia au anunţat vineri semnarea unui acord în domeniul spaţial, intensificând cooperarea dintre cele două state la câteva luni după anunţul unui acord similar încheiat între Paris şi Berlin, informează AFP.

Cele două ţări ''au recunoscut că spaţiul este unul dintre elementele cheie pentru competitivitatea europeană şi reprezintă o condiţie prealabilă pentru capacităţile strategice ale celor două state'', se precizează într-un comunicat comun, care evocă acordul bilateral semnat de ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, şi de ministrul italian al Inovaţiei tehnologice, Vittorio Colao.

''Accesul autonom al Europei în spaţiu trebuie menţinut şi consolidat'', precizează comunicatul, referindu-se la acest acord încheiat în marja tratatului franco-italian de la Quirinal, semnat vineri la Roma de preşedintele francez Emmanuel Macron şi prim-ministrul italian Mario Draghi.

Noul acord se înscrie în continuitatea unui text precedent, adoptat între Franţa şi Germania în iulie, în special întrucât aminteşte preferinţa europeană în domeniul spaţial, ''şi anume lansarea sateliţilor europeni cu lansatoare europene'', a precizat o sursă din Ministerul de Finanţe francez.

Deşi Franţa, Germania şi Italia sunt cele trei mari naţiuni din sectorul spaţial european, noul acord dintre Paris şi Roma ''consolidează cooperarea franco-italiană pe tema lansatoarelor, creată pentru viitoarele lansatoare Ariane 6 şi Vega C'', se mai precizează în comunicatul comun.

Acordul prevede, de asemenea, localizarea în comuna franceză Vernon (departamentul Eure) a fabricării turbopompelor, în momentul când producţia motorului Vinci, din dotarea rachetei Ariane 6, va trebui transferată din această comună spre Germania.

Localizarea în Franţa a turbopompelor, care ar putea crea zeci de locuri de muncă, permite ''păstrarea angajamentului făcut de ministru (Bruno Le Maire) şi anume că vor exista compensaţii pentru Vernon legate de mutarea asamblării motorului Vinci'', a precizat sursa ministerială, potrivit Agerpres.ro.

După anunţul mutării în Germania a producţiei motorului Vinci, reflectare a creşterii ponderii germane în bugetul spaţial european, ministrul de Finanţe francez a anunţat în septembrie o investiţie suplimentară de 40 de milioane de euro la amplasamentul respectiv.

Acordul mai prevede şi îmbunătăţirea performanţelor rachetelor, a precizat sursa ministerială, precizând că rachetele europene vor putea fi astfel mai competitive la export.

La nivel global, acest acord, a adăugat sursa, similar celui semnat de Franţa cu Germania la sfârşitul verii, ilustrează ''dorinţa politică de a construi o Europă a cooperării şi nu una a concurenţei''.