Un botoșenean e urmărit penal după ce a prezentat jandarmilor certificatul verde al unui prieten: Bărbatul riscă închisoare de la unu la 5 ani sau amendă

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 29-11-2021 14:21

Jandarmii botoșăneni i-au întocmit unui bărbat în vârstă de 30 de ani, din Botoșani, actele de urmărire penală pentru fals în declarații. Bărbatul a prezentat un certificat verde care nu îi aparținea. El riscă închisoare de la unu la 5 ani sau amendă, conform Mediafax.

„Sâmbăta seară, jandarmii botoșăneni i-au întocmit unui bărbat în vârstă de 30 de ani actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații. Bărbatul a fost depistat de un echipaj de jandarmerie într-un bar de pe Calea Națională, în apropierea Stadionului municipal Botoșani, iar în momentul legitimării și verificării certificatului verde a ieșit la iveală o neconcordanță, în sensul în care certificatul verde nu îi aparținea”, transmite Poliția Botoșani.

Potrivit polițiștilor, bărbatul a recunoscut că certificatul verde prezentat pe smartphone este al unui prieten, fără a face precizări privind circumstanțele în care a ajuns în posesia acestuia.

„Conform prevederilor art.326 din Codul Penal, declararea necorespunzătoare a adevărului, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Aceeași faptă, săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”, adaugă IPJ Botoșani.

Actele procedurale întocmite de jandarmi vor fi înaintate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, în vederea continuării cercetărilor.