Casa Albă: 'Obiectivul SUA în ce priveşte Iranul este ca această ţară să revină la respectarea pe deplin a acordului nuclear din 2015'

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 29-11-2021 22:27

Obiectivul SUA în ce priveşte Iranul este ca această ţară să revină la respectarea pe deplin a acordului nuclear din 2015, încheiat cu administraţia fostului preşedinte Barack Obama, a declarat luni secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, transmite Reuters.

Ea a făcut această precizare în contextul în care la Viena s-au reluat luni negocierile indirecte SUA-Iran privind acest acord, după o pauză de cinci luni.

La negocierile care au loc într-un hotel de lux din Viena participă delegaţii din Rusia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Iran.

SUA s-au retras în 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump, din acest acord încheiat cu trei ani mai devreme de către Iran şi marile puteri pentru a evita ca Teheranul să se doteze cu arma nucleară. Washingtonul a restabilit şi înăsprit sancţiunile, iar Republica Islamică a început, ca ripostă, să încalce din în ce mai mult restricţiile prevăzute în acordul nuclear, potrivit Agerpres.ro.

Actualul preşedinte american Joe Biden a declarat că doreşte să revină în acordul din 2015 dacă Iranul îşi reînnoieşte angajamentele. Negocieri indirecte au început în aprilie la Viena, dar sunt în impas de la alegerea în iunie a unui nou preşedinte iranian ultraconservator.

Coordonatorul actualelor negocieri de la Viena, diplomatul Uniunii Europene Enrique Mora, a declarat luni la finalul primelor discuţii că acestea au fost "extrem de pozitive", în pofida "circumstanţelor dificile".

În ce-l priveşte, emisarul american Rob Malley a subliniat, înainte de sosirea sa la Viena, că Washingtonul este gata să intensifice presiunile asupra Teheranului, dacă negocierile eşuează, a consemnat Reuters.