Dezvăluiri despre cofondatoul Twitter, după anunțul retragerii: Excentricitățile cu care Jack Dorsey a uimit lumea

Autor: F. P.
Publicat: 30-11-2021 15:28
Actualizat: 30-11-2021 17:22

Jack Dorsey şi-a anunţat luni retragerea din fruntea companiei Twitter pe care a fondat-o în 2006, lăsându-l în locul său pe actualul director tehnologic Parag Agrawal. Chiar și printre geniile ciudate din Silicon Valley, Jack Dorsey se remarcă prin excentricitățile sale, scrie publicația New York Post.

„Este aproape ca una dintre acele păpuși rusești, cu o nouă carcasă pusă la fiecare doi ani”, a spus Nick Bilton, autorul cărții „Hatching Twitter”, pentru The Post, despre simțul modei al lui Dorsey. „A trecut printr-o fază în care a purtat aceste cămăși ciudate Dior Homme [guler inversat]. Acum se află în faza boemă a [designerului] Rick Owens. La un moment dat a fost obsedat de wabi-sabi, o filozofie de design japoneză care este ciudată și excentrică. Au fost blugi și fuste în formă de A.”

Lumea tehnologiei a fost zguduită luni de anunțul că Dorsey – odinioară rocker punk, care a abandonat studiile la NYU, maseur autorizat și viitor designer de modă – va renunța din funcția de CEO al Twitter, compania pe care a co-fondat-o în 2006.

„Nimeni nu se aștepta ca Jack să atingă culmile pe care le-a atins”, a spus un fost angajat. „Obișnuia să fie un dezvoltator de software semi-fără adăpost, hippie.”

„În multe privințe, el este anti CEO. Băieții ăștia sunt niște nenorociți și el este propria lui persoană. El este doar un tip diferit. Cine ia locul lui Jack pe Twitter va fi mai puțin distinctiv decât Jack.” (CTO Twitter Parag Agrawal va prelua conducerea.)

Între timp, acționarii nu ar putea fi mai fericiți. Când CNBC a anunțat retragerea bărbatului de 45 de ani, acțiunile Twitter au crescut cu peste 11%. Poate că au fost ușurați să nu se mai confrunte cu alte povești, cum ar fi momentul în care rapperul Azealia Banks a susținut că Dorsey i-a trimis tăieturi din barba lui asemănătoare lui Rip Van Winkle, ca să le poată folosi ca o amuletă de protecție. Dorsey a negat, iar postarea pe Twitter a lui Banks despre asta a fost ștearsă. Barba, între timp, are propriul său cont pe Twitter.

Nu este prima dată când Dorsey demisionează. Inițial a ocupat funcția de CEO în primele 18 luni de existență a Twitter, din aprilie 2007 până în octombrie 2008, când a renunțat pentru a fi înlocuit de Evan Williams.

Până când Dorsey și-a reluat postul în 2015, apucăturile lui trecuseră de la cele ale unui fondator tocilar al start-up-ului – care și-a acoperit odată inelul din nas când un șef i-a cerut să scape de el – la o boemie totală.

Fostul angajat crede că Dorsey a adus lucruri bune pentru Twitter, dar că guru-ul tehnologiei are prea multe lucruri care îl distrag pentru a sta într-un singur loc. La urma urmei, este vorba despre un bărbat care a spus că încearcă să mediteze două ore în fiecare zi.

„A fost extrem de muncitor și a petrecut o cantitate enormă de timp pentru a construi compania. Dar interesele lui erau prea extinse pentru ca el să fie un CEO concentrat”, a spus fostul angajat.

Dorsey a spus că se va concentra mai mult pe sistemul de plăți digitale Square și pe activitatea sa filantropică. Între timp, printre interesele extracurriculare care îi ocupă atenția se numără și atragerea unora dintre cele mai atractive femei de pe planetă. El a avut legături cu modelele de costume de baie Flora Carter și Raven Lyn Corneil, instructorul de yoga Kate Greer, modelul de modă Lilly Cole și autoarea „Boss Bitch” Nicole Lapin.

Nu e rău pentru un tip care, în 2005, nu știa ce este un mesaj text. Potrivit „Hatching Twitter”, Dorsey a aflat doar când o fată i-a spus să-i transmită un mesaj în loc să sune. Între timp, mișcarea lui pentru a curta femeile a fost să le prezinte origami pe care le făcea el însuși.

Fostul angajat al Twitter crede că aceste doamne sunt atrase de Dorsey pentru mai mult decât miliardele sale: „Nu sunt deloc banii. El este în mod legitim interesant. Asta îl face mult mai cool decât, să zicem, Zuckerberg.”

Dorsey, care are o avere de aproximativ 11 miliarde de dolari conform Forbes, a crescut în St. Louis – unde mama lui era casnică și tatăl său inginer – și locuiește acum într-un conac de sticlă cu vedere la podul Golden Gate. S-a spus că ia micul dejun cu apă, sare și lămâie și că petrece aproximativ 75 de minute în fiecare zi mergând de acasă la birou. Dar se pare că preferă să lucreze acasă sub lumină infraroșie, care ar trebui să elibereze stresul. El a susținut că mănâncă doar o masă pe zi și că postește în weekend.

De asemenea, potrivit Times of London, a susținut microdozarea LSD-ului.

În ceea ce privește afirmația lui Dorsey că petrece 45 de minute pe noapte sărind de la o saună de 220 de grade la apă rece ca gheața și înapoi la saună, Bilton are îndoielile lui.

„Recordul mondial pentru o saună este cu doar șase grade mai mult decât ce spune el că o face”, a spus Bilton despre temperatura preferată a lui Dorsey, care depășește punctul de fierbere. „Și un rus a murit din cauza asta”.

Adam Fisher, autorul cărții „Valley of Genius”, spune că Dorsey „este un boem care a ajuns miliardar din greșeală și urmează calea pe care a fost întotdeauna”.

Uneori, însă, aceste lucruri nu reușesc să meargă conform planului. În 2019, Dorsey a promis că va petrece trei până la șase luni trăind în Africa, pentru ca mai târziu să declare că este o greșeală și a atras critici pentru că a vizitat India și a ținut o pancartă pe care scria „zdrobiți patriarhia brahminică”.

După ce a vizitat Myanmar într-o excursie de meditație, el a salutat-o drept „o țară absolut frumoasă… [unde] oamenii sunt plini de bucurie și mâncarea este uimitoare”. Necunoașterea aparentă a lui Dorsey cu privire la încălcările drepturilor omului din țară a dus la o revoltă pe rețelele de socializare și la o reacție critică a lui Andrew Stroehlein, directorul media european al Human Rights Watch: „Uitați să menționați că vă aflați într-o țară în care armata a comis crime și violuri în masă, forțând sute de mii de oameni să fugă, într-una dintre cele mai mari dezastre umanitare de astăzi…”

Cu toate acestea, Bilton vede stilul de a se relaxa al miliardarului – care include excursii pe iaht cu Jay-Z și Beyonce – ca fiind mai calculat decât ar putea părea.

„Lui Dorsey chiar îi pasă de ceea ce cred oamenii, foarte mult”, a spus Bilton. „Vrea ca ei să creadă că va avea o moștenire nebună precum Steve Jobs și că va pune o amprentă în univers.”