Vin primii bani din PNRR. 1,8 miliarde de EURO vor fi virați azi României de Comisia Europeană după negocieri dure duse de Florin Cîțu cu Ursula von der Leyen

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 02-12-2021 09:39
Actualizat: 02-12-2021 09:47

Este vorba de prima tranșă din pre-finanțarea aferentă PNRR, de circa 1,8 miliarde euro, corespunzătoare părții de granturi, ar urma să fie virată României joi de Comisia Europeană. Este prima parte din suma granturilor - vor fi 14,2 miliarde euro, total granturi până în 2026.

Acordul de finanțare între România și Comisia Europeană, necesar pentru a primi această primă pre-finanțare, potrivit surselor STIRIPESURSE.RO a fost semnat de ministrul interimar al Fondurilor Europene (MIPE), Florin Cîțu, chiar în ultima zi a mandatului fostului guvern. De menționat ca acești bani au fost negociați dur de fostul premier cu șefa executivului european după ce fostul ministru USR, Cristian Ghinea a lăsat ministerul și negocierile la voia întâmplării.

Tranșa a doua a pre-finanțării, de circa 1,94 miliarde euro (aferentă celor 14,9 miliarde euro care reprezintă partea de împrumuturi din PNRR) va intra la Ministerul de Finanțe în decembrie. Pentru această a doua tranșă, noul ministru de finanțe Adrian Câciu a semnat acordul de împrumut vineri, 26 noiembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe.

Fondurile totale alocate prin PNRR, în total – 29,2 miliarde euro sunt alcătuite din granturi – de circa 14,2 miliarde euro și împrumuturi – de circa 14,9 miliarde euro.