Papa Francisc va avea o nouă întâlnire cu Patriarhul ortodox rus Kirill

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 07-12-2021 22:16

În timpul zborului de întoarcere din Grecia, de luni, Papa Francisc a spus că se organizează o a doua întâlnire între el și Patriarhul Kirill al Moscovei, capul Bisericii Ortodoxe Ruse. „O întâlnire cu Patriarhul Kirill nu este departe la orizont. Cred că săptămâna viitoare [Mitropolitul] Hilarion va veni la mine pentru a aranja o posibilă întâlnire”, a spus Sfântul Părinte în timpul unei conferințe de presă la bordul avionului papal, pe 6 decembrie. Pontiful și-a exprimat disponibilitatea de a călători oriunde, inclusiv la Moscova, pentru întâlnire, subliniind că ceea ce este mai important decât „protocoalele” este că Patriarhul este fratele său, conform catholica.ro.

Comentariile Papei, postate mai târziu pe canalul YouTube al Vaticanului, au venit la sfârșitul unei vizite de cinci zile în Cipru și Grecia, două țări mediteraneene cu populații predominant ortodoxe. În timpul călătoriei sale, Papa a vorbit despre dorința sa ca Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă din Cipru și Grecia să continue să lupte pentru unitatea deplină. Mitropolitul ortodox rus de Volokolamsk a declarat într-un interviu, după o întâlnire cu Papa Francisc în octombrie, că crede că va avea loc o nouă întâlnire între Papă și patriarhul Kiril al Moscovei. Întâlnirea istorică a Papei Francisc cu Patriarhul Kirill în Cuba, în 2016, a marcat prima dată când un Papă s-a întâlnit cu capul Bisericii Ortodoxe Ruse în aproape 1.000 de ani.

Potrivit Mitropolitului Hilarion Alfeyev, care servește ca președinte al Departamentului pentru Relații Ecleziastice Externe al Patriarhiei Moscovei, următoarea întâlnire este puțin probabil să aibă loc la Moscova. Mitropolitul a spus că o călătorie papală în Rusia este „imposibilă în acest moment”. Papa Francisc și-a început cea mai recentă călătorie internațională pe 2 decembrie cu o vizită în capitala divizată Nicosia, a Ciprului. În două zile, Papa s-a întâlnit cu autoritățile cipriote, Episcopi ortodocși, catolici locali și migranți, precum și a oficiat Liturghia pe cel mai mare stadion al țării. Cele trei zile ale Papei în Grecia vecină au inclus întâlniri cu autoritățile politice, liderii ortodocși, comunitatea catolică, iezuiții locali și migranții de pe insula Lesbos. De asemenea, a celebrat Liturghia într-o sală de concerte din capitală și s-a întâlnit cu tinerii la Atena, înainte de zborul său de întoarcere la Vatican.

Vorbind în avion, Papa Francis a spus că nu este plăcut să îi vezi pe frați luptând între ei, menționând că, deși există o diviziune între catolici și creștinii ortodocși, ei trebuie să călătorească spre unitate. „Sunt recunoscător PF Ieronim, PF Hrisostomos, tuturor Patriarhilor care au această dorință de a merge împreună spre unitate”, a spus Pontiful, referindu-se la cei doi lideri ortodocși pe care i-a întâlnit în călătoria sa. La Nicosia, Papa Francisc a avut o întâlnire privată pe 3 decembrie cu Hrisostomos al II-lea, Arhiepiscopul ortodox al Ciprului, urmată de o întâlnire cu Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Cipru. Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ciprului, Biserică Ortodoxă Răsăriteană autocefală.