Bilanţul erupţiei vulcanului Semeru din Indonezia a urcat la 43 de morţi

Autor: George Traicu
Publicat: 09-12-2021 13:48

Bilanţul deceselor în urma erupţiei de sâmbătă a unui vulcan situat pe principala insulă din Indonezia, Java, a crescut joi la 43, pe fondul operaţiunilor de salvare în curs de desfăşurare, în timp ce 13 persoane sunt în continuare date dispărute, a anunţat Agenţia indoneziană pentru gestionarea dezastrelor, informează Kyodo potrivit Agerpres.

Agenţia pentru gestionarea dezastrelor a anunţat că aproximativ 6.500 de persoane au fost strămutate şi circa 3.000 de case au fost avariate în urma erupţiei Muntelui Semeru din provincia Java de Est.

Un purtător de cuvânt al agenţiei, Abdul Muhari, a declarat că echipa care efectuează operaţiuni de salvare va continua să-i caute pe cei dispăruţi, concentrându-şi eforturile asupra a două sate care au fost cele mai afectate, situate în apropierea vulcanului.

Salvarea rezidenţilor care ar putea fi îngropaţi sub resturi este însă îngreunată de drumurile avariate, utilajele neputând pătrunde în zonele afectate, după cum a declarat colonelul Irwan Subekti, comandantul postului de coordonare a răspunsului de urgenţă la dezastru.

''Operaţiunile de căutare şi salvare, precum şi curăţarea zonelor afectate, au fost sistate câteva momente (joi), după ce rapoartele vizuale au indicat că nori groşi şi albi de cenuşă au coborât spre versanţii vestici şi sud-vestici'', a precizat Muhari.

Guvernatorul provinciei Java de Est, Khofifah Indar Parawansa, a solicitat populaţiei să nu se apropie de regiunile din jurul Muntelui Semeru deoarece acesta emite în continuare cenuşă vulcanică. Mulţi turişti locali au venit în zonă pentru a face selfie-uri.

Cenuşa fierbinte expulzată în timpul erupţiei vulcanului de 3.676 de metri înălţime a ajuns la o distanţă de până la 11 kilometri de crater.

Muntele Semeru, care face parte din Parcul Naţional Bromo Tengger Semeru, a erupt de mai multe ori din decembrie anul trecut.

Indonezia, o ţară cu 127 de vulcani activi, se află în aşa numitul "Cerc de foc al Pacificului", fiind afectată frecvent de cutremure, majoritatea de mică intensitate.