ATENȚIE la semințele de mac: ANSVSA spune că s-au schimbat nivelurile maxim admise pentru morfină și codeină

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 09-12-2021 22:04
Actualizat: 10-12-2021 07:12

Operatorii economici din industria alimentară vor trebui să aplice noile cerinţe din Regulamentul Comisiei Europene privind nivelurile maxime admise din seminţele de mac începând cu 1 iulie 2022, a anunţat joi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Comisia Europeană a adoptat, în 3 decembrie 2021, un Regulament care stabileşte pentru prima dată niveluri maxime de opiu în seminţele de mac destinate consumatorului final şi în produsele de panificaţie care conţin seminţe de mac şi/sau produse derivate din acestea.

"La baza deciziei a stat opinia ştiinţifică a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care stabileşte o doză acută de referinţă (DAR) pentru alcaloizii de opiu (morfină şi codeină) de 10 mg morfină/kg greutate corporală. EFSA justifică necesitatea stabilirii unor niveluri maxime pentru aceste tipuri de alcaloizi prin faptul că, atunci când se consumă porţii mari sau mai multe alimente care conţin seminţe de mac neprelucrate, este posibil ca DAR să fie depăşită", se arată în comunicatul ANSVSA.

Bunele practici pentru prevenirea şi reducerea conţinutului de alcaloizi de opiu, stabilite în Recomandarea Comisiei Europene rămân în vigoare, însă operatorii economici implicaţi în industria de profil vor trebuie să aplice şi noile cerinţe legislative privind nivelurile maxime admise din seminţele de mac.

Regulamentul Comisiei Europene se aplică de la 1 iulie 2022, dar produsele alimentare introduse pe piaţă înainte de aplicarea prezentului regulament pot fi comercializate până la data durabilităţii lor minimale sau până la data limită de consum, astfel încât operatorii economici să aibă timpul necesar pentru implementarea noilor prevederi legislative.