Rusia, China şi India resping o rezoluție propusă de preşedintele Nigerului, care vizează încălzirea climatică şi securitatea în lume

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 09-12-2021 23:32
Actualizat: 09-12-2021 23:33

Preşedintele Nigerului, Mohamed Bazoum, a pledat joi în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU în favoarea unei rezoluţii care să stabilească o legătura oficială între încălzirea climatică şi securitatea în lume, propunere respinsă de Rusia, China şi India, relatează AFP.

"A venit timpul pentru Consiliu, în cadrul mandatului de prevenire, să ţină cont de riscurile de securitate legate de schimbarea climatică, ca element suplimentar al arhitecturii noastre de pace şi securitate", a subliniat Mahomed Bazoum în cursul unei reuniuni a acestui for, prezidat în decembrie de ţara sa.

Nigerul speră să supună la vot în viitor o rezoluţie redactată împreună cu Irlanda care vizează "integrarea riscurilor de securitate legate de climat ca element central în strategiile globale şi de prevenire a conflictelor ale Naţiunilor Unite".

Proiectul de rezoluţie cere de asemenea secretarului general al ONU un raport în termen de doi ani "cu privire la implicaţiile de securitate ale efectelor nefaste ale schimbării climatice" asupra dosarelor gestionate de Consiliu şi recomandări privind modul în care aceste riscuri pot fi tratate.

Potrivit unor surse diplomatice, Rusia ameninţă de mai multe zile să-şi utilizeze dreptul de veto împotriva acestui proiect de rezoluţie, potrivit Agerpres.ro.

"Pentru noi, legătura directă între terorism şi schimbarea climatică este departe de a fi evidentă", a afirmat în Consiliu ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia. O rezoluţie ce "va crea confuzie şi dublarea" cu alte forumuri care se ocupă de încălzirea climatică, a adăugat el, susţinut în această poziţie de India.

"Suntem convinşi că trebuie examinată fiecare ţară şi fiecare regiune în mod individual. Abordările generice şi mecanice în abordarea cauzelor conflictului distrag atenţia Consiliul de Securitate de la rezolvarea acestor probleme", a insistat ambasadorul rus.

Abordarea Nigerului a primit sprijinul SUA şi al Franţei, aceasta din urmă vorbind despre o "legătură evidentă" în condiţiile în care accesul la apă, penuria alimentară şi insecuritatea climatică sunt factori care permit "grupurilor înarmate să prospere", profitând de vulnerabilitatea populaţiilor.

Anul trecut, Germania renunţase la o rezoluţie similară din cauza unei ameninţări cu veto din partea SUA, conduse pe atunci de Donald Trump. Noua administraţie a lui Joe Biden a sprijinit la rândul său iniţiativa Nigerului şi Irlandei.