Cel mai mare muzeu din lume adoptă tehnologia NFT. Toate muzeele își vor construi copia digitală în metavers

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 12-12-2021 08:05
Actualizat: 11-12-2021 19:32

În cele din urmă, toate muzeele își vor construi copia digitală în metavers, potrivit Dmitri Ozerkov, șeful departamentului de artă contemporană de la Muzeul Ermitaj de Stat.

Ozerkov dezvoltă în prezent „Celestial Hermitage”, o versiune digitală a iconicului muzeu rus, care va expune artă nefungibilă (NFT), conform cointelegraph.com

„Cu toții trecem în era digitală și geamănul nostru digital ne va urmări peste tot”, a declarat Ozerkov pentru Cointelegraph într-un interviu exclusiv.

Schitul de stat din Sankt Peterburg, Rusia, este cel mai mare muzeu din lume prin spațiu de galerie, cu aproximativ 3 milioane de opere de artă.

 

În septembrie 2021, muzeul a făcut primii pași în lumea NFT prin vânzarea a cinci reproduceri digitale ale celor mai faimoase capodopere ale sale sub formă de NFT, care au strâns aproape 450.000 USD.

În noiembrie, Hermitage a lansat prima sa expoziție în întregime digitală, intitulată „Eterul eteric”, unde 38 de NFT sunt prezentate într-o reconstrucție digitală a muzeului.

Spre deosebire de Ermitajul fizic, unde vizitatorii pot privi doar lucrările expuse, expoziția virtuală permite vizitatorilor să interacționeze cu NFT-urile expuse.

„Poți trece prin aceste uși fără să atingi nimic, în timp ce în lumea virtuală, poți face orice: te poți juca cu opere de artă, le poți face interactive, poți adăuga date la ele”, a explicat Ozerkov.

Expoziția poate fi vizitată online gratuit până pe 10 decembrie.

După cum a subliniat Ozerkov, interesul Hermitage pentru NFT transcende dinamica pieței și caută să investigheze valoarea artistică pe care NFT o poate aduce în lumea artei contemporane.

„Ideea mea a fost să scot de pe piață o selecție de lucrări existente și să le pun în muzeu și să arunc o privire: ce rămâne în ele ca artă? Există vreo artă acolo sau ne place, ceea ce prețuim în ele sunt doar banii?”.