VIDEO Premieră ISTORICĂ: Palatul Parlamentului a găzduit primul concert de muzică psaltică - Tronos și arhidiaconul Mihail Bucă au dat recital

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 15-12-2021 22:03
Actualizat: 16-12-2021 06:46

Pentru prima dată de la darea în folosință a Casei Poporului, actualul Palat al Parlamentului, muzica psaltică a răsunat în clădirea impozantă a României. Grupul Psaltic "Tronos" al Patriarhiei Române a oferit, în premieră, un concert de colinde și de cântece patriotice la Parlament, la invitaţia Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat.

Conduși de arhidiaconul Mihail Bucă, psalții din ”Tronos” au încântat auditoriul format din parlamentari de la toate partidele, mai puțin USR, și angajați ai Palatului Parlamentului. Și tot ca o premieră, concertul a fost transmis chiar și pe pagina de Facebook a Camerei Deputaților.

”Noi am venit să colindăm pentru prima dată aici. Colindul nu este doar cântecul, colindul este o mână întinsă celui care are nevoie, omului de lângă noi. Avem nevoie de unitate și de patriotism, de iubire și credință. Asta transmitem noi, cei din ”Tronos”. Să ne iubim unii pe alții și să ne respectăm!”, a transmis arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale și fondatorul Grupului Psaltic ”Tronos”.

"Este un eveniment de suflet. Îi mulţumesc Preafericitului Patriarh Daniel pentru că a binecuvântat Grupul psaltic "Tronos" să ne cânte şi să ne încânte în această zi. Am organizat acest concert de colinde şi de cântece patriotice pentru a ne impregna de un duh de pace şi de înţelegere, dincolo de toate cele care ne despart. Sper din toată inima ca emoţia pe care ne-o va transmite muzica să se păstreze în inimile noastre şi să le îmblânzească", a spus preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senat, Claudiu Târziu (AUR).

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021 drept Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara Românei.