Există pericolul să rămânem fără gaze la iarnă? Ministrul Energiei răspunde celor mai arzătoare întrebări

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 16-12-2021 11:24
Actualizat: 16-12-2021 12:18

Există pericolul să rămânem fără gaze la iarnă? Ce plan are România în criza gazelor? Va fi gazul raţionalizat pentru populaţie aşa cum avertizează specialiştii de la Asociaţia Energia Inteligentă? De ce întârzie facturile la gaze? Ministrul Energiei şi specialişti din sector au răspuns la aceste întrebări în cadrul conferinţei marca România Inteligentă, ce poartă numele Independenţă sau interconectivitate? Drumul gazelor - de la sursă, la resursă. Evenimentul a fost organizat de Antena 3.

"România va deveni lider regional pentru micro-reactoarele modulare, acele SMR-uri, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite. Iar aici România va juca un rol regional, vom fi inclusiv hub regional, atât de producție cât și de operare pentru aceste reactoare. Ceea ce până acum nu puteam decât să visam, acum poate deveni realitate. Iar energia nucleară este energie cu emisii 0 de carbon, asigură un confort energetic de producție.

Și pe lângă energia nucleară avem resursele din Marea Neagră. Ori aceste resurse din Marea Neagră, de gaze, și resursele enregetice ale vânturilor, pot să facă diferența.

Primele gaze naturale din marea Neagră pe care le vom avea, sunt din perimetrele Aurora și Doina, care vor intră în sistemul național de transport, sper eu, la începutul anului viitor. Vorbim de circa un milion de metri cubi de gaze care ar trebui să între, începând cu anul viitor, în sistemul național de transport. Este un perimetru mai mic, dar este un început", a precizat Virgil Popescu la Conferință.

Conferinţa, moderată de Adrian Ursu şi Radu Tudor, este organizată în regim hibrid, astfel încât există posibilitatea participării online.

Prezentările, dezbaterile și schimbul de informații vor oferi o perspectivă clară și completă asupra unui domeniu care trebuie înțeles, dincolo de momentele de criză, în dinamică și dezvoltarea sa permamenta și, mai ales, prin prisma beneficiilor majore pentru consumatori.