Emiratele Arabe Unite vor să elimine monopolurile unor mari familii de comercianți

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 26-12-2021 23:32
Actualizat: 26-12-2021 23:40

Guvernul Emiratelor Arabe Unite a anunțat unele dintre cele mai mari familii de comercianți din țară că intenționează să elimine monopolurile pe care le dețin asupra vânzării de bunuri importate, a relatat duminică Financial Times.

Guvernul nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Reuters, dar agenția de știri de stat WAM a citat o declarație a Ministerului Economiei care a afirmat că un proiect de lege privind agențiile comerciale se află încă în circuitul legislativ și "este încă prea devreme pentru a da detalii", conform Mediafax.

Cabinetul a trimis proiectul la Consiliul Național Federal pentru discuții și, eventual, pentru mai multe modificări, a adăugat acesta.

Potrivit raportului FT, legislația propusă ar pune capăt reînnoirii automate a acordurilor de agenție comercială existente în statul din Golf, oferind firmelor străine posibilitatea de a-și distribui propriile bunuri sau de a-și schimba agenții locali.

"Nu mai are sens ca familiile individuale să aibă o astfel de putere și acces preferențial la bogăție ușoară", a declarat un oficial emiratez citat în raport. "Trebuie să ne modernizăm economia".

Legea propusă trebuie să fie aprobată de conducerea Emiratelor, iar calendarul rămâne incert, a adăugat raportul.

În ultimul an, Emiratele Arabe Unite, un rival economic tot mai mare al Arabiei Saudite, a luat măsuri pentru a-și face economia mai atractivă pentru investitorii și talentele străine.

La începutul acestui an, EAU a declarat că străinii care deschid o companie nu vor mai avea nevoie de un acționar sau de un agent emiratez, după ce a adus modificări la legislația EAU privind societățile comerciale.