Nodirbek Abdusattorov, din Uzbekistan, este noul campion mondial la șah, detronându-l pe Magnus Carlsen

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 29-12-2021 11:05

Marele maestru uzbek Nodirbek Abdusattorov, de numai 17 ani, l-a detronat de titlul mondial pe campionul norvegian Magnus Carlsen, la Campionatul Mondial de şah rapid de la Varşovia (Polonia), după ce l-a învins în finală pe rusul Ian Nepomniaci, care în urmă cu 18 zile pierdea şi finala de şah clasic contra scandinavului, transmite EFE, citat de agerpres.

Abdusattorov, care a încasat un premiu de 60.000 dolari, l-a învins în finală pe Nepomniaci în a doua partidă de şah blitz, după ce partidele de şah rapid s-au încheiat la egalitate. Marele maestru din Taşkent a obţinut şapte victorii, inclusiv contra lui Carlsen, cinci remize şi o singură înfrângere, la ucraineanul Anton Koborov, acumulând în total 9,5 puncte, la fel ca Nepomniaci, Carlsen şi americanul Fabiano Caruana.

Departajarea pentru cei doi finalişti s-a făcut după criteriul jucătorilor cu cea mai bună statistică, pe care Carlsen l-a calificat ''complet stupid''.

La Mondialul de şah rapid partidele se desfăşoară pe durata a 15 minute plus zece secunde pentru fiecare mutare.

În turneul feminin de şah, titlul mondial a fost cucerit de marea maestră rusă Alexandra Kosteniuk, care în cele 11 runde a înregistrat şapte victorii şi patru remize.

Varşovia găzduieşte de miercuri şi Campionatul Mondial de şah blitz, cu partide de trei minute, unde Magnus Carlsen îşi apără de asemenea titlul mondial.