Relaţiile economice între Slovenia şi România au ajuns la cifra de un miliard de euro în 2021

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 04-01-2022 14:08

Relaţiile economice între Slovenia şi România au ajuns la cifra de un miliard de euro în 2021, iar judeţul Arad este "cea mai rapidă poartă de intrare" în ţară a investitorilor, afirmă ambasadorul Republicii Slovenia în România, Excelenţa Sa Lea Stančič, care a făcut, marţi, o vizită la Consiliul Judeţean (CJ) Arad, conform Agerpres.

"Aradul este cea mai rapidă poartă de intrare în România a investiţiilor slovene. Slovenia şi România au ajuns la un schimb de 1 miliard de euro în 2021, există un mare interes al companiilor slovene pentru România, dar şi multe alte oportunităţi pe care trebuie să le dezvoltăm în continuare", a declarat Lea Stančič, la întâlnirea diplomatică pe care a avut-o cu preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca.

În cadrul întâlnirii au fost discutate relaţiile economice, culturale şi turistice dintre cele două ţări.

"Judeţul Arad este centrul Regiunii de Dezvoltare Vest a României şi are o poziţie geo-strategică privilegiată. Obiectivul nostru, ca autoritate care gestionează judeţul, este să punem în valoare potenţialul lui economic, cultural, turistic. Eu cred că, la nivel regional, România are foarte multe de învăţat de la Slovenia şi mi-am propus să iniţiez un schimb de experienţă între autorităţi administrative româneşti şi slovene, să înţelegem mai bine modelul sloven de dezvoltare. Ştiu că există în Slovenia regiuni istorice şi regiuni statistice, cu un rol diferit de cel al judeţelor din România. La noi, regiunile abia acum încep să primească libertate mai mare de organizare şi de absorbire a fondurilor europene, dar deja se constată că modelul regional de dezvoltare este unul preferabil centralismului", a spus Iustin Cionca.

În urma discuţiilor, reprezentanţii judeţului au propus, între altele, organizarea unei expoziţii de artă plastică, la Complexul Muzeal Arad, cu artişti contemporani din Slovenia.