Consiliul Judeţean Hunedoara propune un sprijin financiar la transportul în comun spre zonele izolate

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 05-01-2022 16:12
Actualizat: 05-01-2022 16:13

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara propune Guvernului un proiect de act normativ prin care autorităţile locale şi judeţene să poată sprijini financiar transportul în comun spre zonele izolate din judeţe, astfel încât şi locuitorii din aşezările mici să aibă acces la acest serviciu de utilitate publică.

Conducerea CJ Hunedoara a transmis Guvernului o solicitare în vederea adoptării unei ordonanţe de urgenţă care să permită implicarea autorităţilor locale prin acordarea de compensaţii acolo unde traseele sunt nerentabile pentru operatori, potrivit Agerpres.

"Potrivit propunerii noastre, contractele de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane presupun acordarea de compensaţii în situaţia în care costurile de exploatare, plus un profit rezonabil, nu pot fi acoperite de activitatea desfăşurată. Cu alte cuvinte, ne dorim ca împreună cu primăriile pe teritoriile cărora se află traseele să asigurăm transportul persoanelor, chiar şi acolo unde, din diferite motive, numărul de călători este foarte mic", a declarat miercuri preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

În acest context, CJ Hunedoara propune modificarea Legii nr. 92/2007, a serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale, în sensul introducerii unor reglementări care să permită ca autorităţile publice locale - consiliile judeţene şi consiliile locale - să poată contribui cu sume pentru asigurarea acestui serviciu.

La discuţiile privind modificarea cadrului legislativ, ce au avut loc miercuri la sediul CJ Hunedoara, au fost prezenţi deputaţii Natalia Intotero (PSD), Vetuţa Stănescu (PNL) şi Ilie Toma (PSD). Urmare a acestui demers, parlamentarii prezenţi la întâlnire au arătat că vor urmări procesul legislativ al viitoarei ordonanţe de urgenţă şi vor completa, prin amendamente, propunerea CJ Hunedoara.