Scandal la ambasada Afganistanului la Roma, după ce un diplomat concediat care revendica legături cu talibanii l-a agresat pe ambasadorul în post

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 05-01-2022 20:03

Poliţia a fost chemată în această săptămână pentru a interveni la ambasada Afganistanului la Roma, unde un diplomat concediat care revendica legături cu talibanii l-a agresat pe ambasadorul în post, a anunţat misiunea afgană, relatează AFP.

Într-un comunicat publicat marţi, ambasada afgană la Roma a anunţat că un diplomat numit de fostul guvern dar recent concediat a revenit la ambasadă în aceeaşi zi afirmând că a fost numit în post de talibani.

"El l-a agresat pe ambasador în prezenţa unui angajat al ambasadei, dar ambasadorul s-a apărat şi a chemat poliţia italiană", se afirmă în comunicatul scris în dialectul dari. La sosire, poliţia l-a escortat pe agresor în afara ambasadei.

Numeroase ambasade afgane se află într-o situaţie paradoxală, având un personal încă loial guvernului pro-occidental înlăturat de talibani în luna august, potrivit Agerpres.ro.

Talibanii nu au numit încă noi ambasadori în majoritatea misiunilor lor, iar guvernul lor nu este încă recunoscut de nicio ţară.

Potrivit comunicatului ambasadei, diplomatul concediat, Mohammad Fahim Kashaf, şi-a pierdut postul din cauza "lipsei de angajament faţă de valorile naţionale şi valorile Republicii Islamice Afganistan".

Republica Islamică Afganistan este numele oficial al ţării aşa cum este recunoscută de ONU, în timp ce talibanii o numesc Emiratul Islamic Afganistan.

Potrivit unei surse diplomatice cu care AFP a discutat, fostul diplomat a avut o schimbare de poziţie şi a dorit să se alăture talibanilor, motiv pentru care foştii colegi i-au aplicat o corecţie.

Poliţia din Roma, contactată de AFP, a evocat la rândul său o "neînţelegere", fără a furniza detalii suplimentare.

Ministerul afgan de Externe de la Kabul a dezminţit că l-a numit ambasador pe Kashaf, dar şi faptul că el a fost concediat.

Potrivit ministerului, el a fost numit prim-secretar al ambasadei în decembrie 2020, în baza unui contract care ar fi valabil până în decembrie 2023.

"Potrivit dosarelor noastre, el este în continuare diplomat şi contractul său nu a încetat", a afirmat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al MAE afgan, Abdul Qahar Balkhi. "Dar ministerul nu l-a numit ambasador la Roma. Contractul dlui Kashaf este încă valabil şi ruperea sa este ilegală", a adăugat el.

Situaţia specială a Afganistanului a provocat probleme şi la ONU, unde reprezentanţi ai fostului şi ai noului regim revendică locul Afganistanului. Anul trecut Consiliul de Securitate al ONU a amânat pe termen nedefinit orice decizie pe această temă.