Vești bune de la INS. Comerțul cu amănuntul a crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 10,5%

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 07-01-2022 10:05

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele 11 luni ale anului trecut, atât ca serie brută, cu 10,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,7%, comparativ cu perioada similară din 2020, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, conform Agerpres.

Creşterea ca serie brută de 10,5% s-a datorat majorării vânzărilor de produse nealimentare (+14,3%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,5%).

Creşterea în funcţie de sezonalitate s-a datorat majorării înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+14,5%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4%).

În noiembrie 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cu 2,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,4%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut, atât ca serie brută, cu 5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,5%.