Mutări decisive în Kazahstan: Fostul șef al serviciilor de informații a fost ARESTAT pentru trădare

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 08-01-2022 18:15

Fostul șef al serviciilor de informații din Kazahstan a fost arestat sub suspiciunea de trădare, în urma protestelor antiguvernamentale la nivel național, anunță BBC. Reținerea lui Karim Massimov a fost anunțată de Comitetul de Securitate Națională, organism pe care l-a condus până la destituirea sa, în această săptămână. Autoritățile kazahe nu au oferit alte detalii cu privire la motivul pentru care Massimov a fost arestat.

Pe lângă rolul său de șef al agenției de informații, care derivă din KGB, forța de securitate de stat sovietică, Massimov a fost un aliat apropiat al președintelui Nazarbaiev, fiind de două ori prim-ministru. Arestarea sa a stârnit zvonuri privind o luptă pentru putere în cadrul guvernului kazah, relatează Carrie Davies de la BBC Moscova. Tot în această săptămână, președintele Tokayev l-a înlăturat pe Nazarbaev din funcția de șef al influentului Consiliu de Securitate, numindu-se pe sine la conducere.

Autoritățile par să fi preluat din nou controlul asupra celui mai mare oraș, Almatî. Însă președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat că în unele locuri au loc în continuare atacuri "teroriste".

El a făcut aceste comentarii în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul rus Vladimir Putin, care a trimis sute de soldați în Kazahstan în această săptămână pentru a ajuta la restabilirea ordinii.

Președintele Tokayev a acuzat "teroriști" antrenați în străinătate pentru tulburări, fără a oferi dovezi.

Protestele au început ca răspuns la creșterea prețurilor la carburanți, dar au luat amploare pentru a reflecta nemulțumirea față de guvern și față de fostul președinte Nursultan Nazarbaiev, care a condus țara timp de trei decenii și despre care se crede că încă mai are o influență semnificativă.

Ministerul de Interne a declarat că 26 de "infractori înarmați" și 18 ofițeri de securitate au fost uciși în confruntări. Potrivit ministerului, peste 4.000 de persoane au fost reținute.