Un important tezaur de monede romane a fost descoperit de către un bursuc înfometat

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 10-01-2022 23:39

Un bursuc înfometat s-ar afla la originea descoperirii celui mai mare tezaur de monede romane scos la iveală până acum de arheologi în nordul Spaniei, informează BBC News.

Comoara a fost descoperită în apropierea vizuinii unui animal în municipalitatea Grado (Asturias).

Se crede că animalul a dezgropat comoara în timp ce căuta cu disperare hrană iarna trecută. Ninsori abundente căzuseră în regiune anul trecut, aduse de furtuna Filomena.

În încercarea disperată de a găsi hrană, animalul - despre care cercetătorii cred că ar putea fi un bursuc - a scurmat într-o mică deschizătură aflată lângă vizuina sa, însă nu a găsit niciun folos pentru monedele vechi dezgropate şi a abandonat o parte dintre acestea în faţa vizuinii, potrivit Agerpres.ro.

Cele 209 de monede au fost descoperite apoi de doi arheologi atunci când au mers să viziteze peştera La Cuesta împreună cu un locuitor din zonă, potrivit unui articol publicat recent într-o revistă de arheologie.

Colecţia de monede s-a dovedit a fi o "descoperire excepţională", monedele datând din secolele al III-lea şi al V-lea d.Hr.

Se crede că monedele au fost bătute în locaţii îndepărtate, precum Constantinopol (actualul Istanbul) şi Salonic, potrivit unuia dintre arheologi, care a vorbit cu ziarul spaniol El Pais.

Arheologii au adăugat că este vorba despre cel mai mare tezaur de monede romane descoperit până în prezent în nordul Spaniei.