Sunt degerăturile simptome cauzate de COVID? Răspunsul Adrianei Pistol și al lui Valeriu Gheorghiță

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 13-01-2022 18:33
Actualizat: 13-01-2022 19:42

Degerăturile nu pot fi considerate manifestări cauzate de COVID, spune Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din Institutul de Sănătate Publică. Valeriu Gheorghiță afirmă că orice infecție poate da degerături, anunță Mediafax.

Întrebată despre informațiile privind presupusele simptome date de Omicron, potrivit cărora orice pacient care prezintă degerături în lipsa expunerii la frig este considerat suspect de COVID, Adriana Pistol a răspuns că definiția de caz pentru infecția SARS-CoV2, indiferent de variantă, nu s-a schimbat.

„Nimic nou nu a intervenit și nu are absolut nicio legătură cu degerăturile”, spune Pistol.

Șeful DSU, Raed Arafat, a completat-o, atrăgând atenția jurnaliștilor să fie atenți de unde iau aceste informații.

„Observația poate fi reală sau nu, dar definiția de caz se schimbă, dacă e cazul, la nivel internațional, prin consens”, a afirmat Arafat.

În discuție a intervenit și medicul Valeriu Gheprghiță, explicând că degerăturile sunt cazuri extrem de rare și sunt legate de vasculita și de efectul trombogen pe care COVID-19 îl are.

„La anumite persoane poate să inflameze vasele de sânge de la nivelul extremităților și sunt practic urmate de o serie de modificări locale care, evident, la prima vedere seamănă cu o degerătură. Se poate învineți un deget sau să apară anumite leziuni cu aspect violaceu care practic nu este altceva decât o zonă de țesut nevascularizată. Sunt foarte rare, dar nu este un aspect tipic pentru COVID-19, se întâmplă și la alte infecții”, a declarat Gheorghiță.