Deces la cursa Dakar: mecanicul şef al unei echipe franceze a murit în ultima etapă a raliului

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 14-01-2022 17:44

Francezul Quentin Lavalee, mecanic şef al maşinii cu numărul 726 al echipei PH Sport, participant la raliul Dakar, a murit vineri, în timpul ultimei etape a competiţiei, între Bisha şi Jeddah, în urma unui accident pe traseul de legătură al vehiculelor de asistenţă, scrie EFE, relatează Agerpres.

"În această dimineaţă, la ora 11:30 (ora Arabiei Saudite), la kilometrul 234 al traseului de legătură, a avut loc un accident între un vehicul de asistenţă şi un camion local, după cum a raportat Poliţia Locală. Din nefericire, în urma accidentului, şoferul vehiculului, Quentin Lavalée, cetăţean francez şi membru al echipei PH Sport, a murit", au informat organizatorii raliului într-un comunicat.

De asemenea, pasagerul care călătorea cu el, Maxime Frere, de naţionalitate belgiană, a fost rănit şi a fost transportat conştient la Spitalul Gărzii Naţionale din Jeddah, unde a fost supus unui control complet. ''El are o contuzie abdominală şi toracică'', menţionează comunicatul.

Pilotul qatarian Nasser al-Attiyah (Toyota) a câştigat pentru a patra oară Raliul Dakar la categoria auto, după succesele din 2011, 2015 şi 2019, la finalul etapei a 12-a (ultima), desfăşurată vineri între Bisha şi Jeddah, în Arabia Saudită.

Al-Attiyah (51 ani), care s-a impus în două etape (plus prologul) la actuala ediţie a raliului-raid, l-a devansat în clasamentul final, cu 27 min 46 sec, pe francezul Sebastien Loeb (BRX Hunter), multiplu campion mondial de raliuri, în timp pe poziţia a treia s-a clasat sauditul Yazeed Al Rajhi (Toyota), la 1 h 01 min 13 sec.

Francezul Stephane Perehansel (Audi) a terminat învingător în ultima etapă a Raliului Dakar 2022, fiind cronometrat pe distanţa de 164 km în 1 h 36 min 08 sec. El a fost urmat la 1 min 02 sec de sud-africanul Brian Baragwanath (Century Racing) şi la 1 min 31 sec de Sebastien Loeb.

Cu cele patru succese în 18 participări la Raliul Dakar, Al-Attiyah este încă departe de recordul lui Stephane Peterhansel, pilot cu opt victorii la clasa auto (plus şase la clasa moto).