Criza din Ucraina: secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna aceasta la Kiev şi Berlin

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 18-01-2022 15:22

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna aceasta la Kiev şi Berlin, a anunţat Departamentul de Stat de la Washington, în urma discuţiilor neconcludente purtate săptămâna trecută cu Rusia asupra solicitărilor acesteia privind securitatea europeană, relatează AFP şi Reuters, informează Agerpres.

Blinken se va întâlni miercuri în capitala Ucrainei cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu ministrul de externe Dmitro Kuleba, cărora le va transmite susţinerea SUA, pe fondul temerilor Occidentului că Rusia ar pregăti o invazie împotriva Ucrainei.

De la Kiev secretarul de stat al SUA va pleca la Berlin, pentru discuţii cu Regatul Unit, Franţa şi Germania de asemenea asupra dosarului ucrainean. Cele patru puteri transatlantice vor discuta despre ''eforturile comune pentru a descuraja intensificarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, inclusiv disponibilitatea aliaţilor şi partenerilor de a impune Rusiei consecinţe masive şi costuri economice importante'', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Turneul lui Antony Blinken ''urmează unei vaste operaţiuni diplomatice cu aliaţii şi partenerii noştri europeni cu privire la o abordare unită pentru a răspunde ameninţării pe care Rusia o reprezintă pentru Ucraina şi eforturilor noastre comune de a încuraja alegerea unei căi diplomatice şi o detensionare, în interesul securităţii şi stabilităţii'', a adăugat purtătorul de cuvânt american.

Deplasarea lui Blinken în Europa survine de asemenea după vizitele efectuate la Kiev şi Moscova de şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock pentru a încerca o mediere între Ucraina şi Rusia.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia aşteaptă săptămâna aceasta să primească ''în scris'' răspunsuri la propunerile sale privind arhitectura de securitate europeană transmise către SUA şi NATO.

Moscova cere în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, şi o serie de măsuri de limitare a influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea Rusiei.

Deşi a concentrat trupe importante în apropierea graniţei cu Ucraina, Moscova neagă că ar plănui o invazie.