Noi reguli introduse de FIFA. Un club va putea împrumuta maximum şase jucători

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 20-01-2022 16:16

FIFA a introdus noi reglementări pentru acordurile de împrumut, inclusiv o limită de jucători împrumuţi la şi de la fiecare club, conform news.ro.

"Introducerea unui nou cadru de reglementare pentru împrumuturile jucătorilor este un alt pas important în contextul reformei mai ample a sistemului de transferuri, proces început în 2017. Planuită iniţial să înceapă în iulie 2020, punerea în aplicare a noilor reguli a trebuit să fie amânată ca urmare a pandemiei de COVID-19. Discuţiile cu diferitele grupuri de părţi interesate au pus bazele acestui nou cadru şi au asigurat că noile reguli sunt ferm ancorate pe următoarele obiective de bază:

- Dezvoltarea tinerilor jucători;

- Promovarea echilibrului competitiv;

- Prevenirea înregistrării prea multor jucători;

Pentru a ne asigura că aceste obiective sunt atinse, noul cadru de reglementare va include:

- Cerinţa unui acord scris care defineşte condiţiile împrumutului, în special durata şi condiţiile financiare ale acestuia;

- O durată minimă de împrumut, intervalul dintre două perioade de transferuri, şi o durată maximă de împrumut, de un an;

- O interdicţie de a subîmprumuta un jucător profesionist care este deja împrumutat la un al treilea club;

- O limitare a numărului de împrumuturi pe sezon între aceleaşi cluburi: în orice moment al unui sezon, un club poate avea doar maximum trei profesionişti împrumuţi unui singur club şi maximum trei profesionişti împrumuţi de la un singur club;

- O limitare a numărului total de împrumuturi ale unui club pe sezon;

Pentru a se asigura că acest lucru este implementat fără probleme, va exista o perioadă de tranziţie, după cum urmează:

- De la 1 iulie 2022 până la 30 iunie 2023, un club poate avea maximum opt jucători profesionişti împrumuţi şi opt jucători transferaţi sub formă de împrumut la un moment dat, pe parcursul unui sezon.

- De la 1 iulie 2023 până la 30 iunie 2024, se aplică aceeaşi configuraţie, dar cu maximum şapte jucători profesionişti.

- În sfârşit, de la 1 iulie 2024, se va aplica aceeaşi configuraţie, dar limitată la maximum şase jucători profesionişti”, a precizat FIFA, într-un comunicat.

Jucătorii cu vârsta de 21 de ani şi mai tineri şi fotbaliştii formaţi de club vor fi scutiţi de aceste limitări, potrivit forului mondial.