Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală debutează la Vatra Dornei

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 21-01-2022 13:24

Ministerul Sportului a anunţat că a treia etapă de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală debutează vineri la Vatra Dornei, cu participarea celor mai buni sportivi din lume la această disciplină.

"Astăzi debutează la Vatra Dornei una dintre cele mai importante competiţii din România la sporturile de iarnă: a treia etapă de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală. Ministerul Sportului a sprijinit acest eveniment sportiv de talie internaţională, care se va desfăşura în perioada 21-23 ianuarie 2022, fiind organizat de Federaţia Română de Bob şi Sanie (FRBS) şi Federaţia Internaţională de Sanie (FIL), în parteneriat cu Primăria municipiului Vatra Dornei şi Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei (CSI Vatra Dornei)", a anunţat ministerul pe pagina sa oficială de Facebook.

Ministrul Eduard Novak s-a arătat încântat de posibilitatea ca România să găzduiască un astfel de eveniment sportiv.

"Sunt mândru că România se află pe harta organizatorilor de competiţii internaţionale de acest nivel şi că o face cu succes, de ani buni. Ministerul Sportului este onorat să fie partener şi susţinător al acestei etape de Cupă Mondială, iar eu, personal, ca ministru, dar şi sportiv care a practicat la începuturile carierei sale un sport din această familie, sunt fericit că putem oferi un astfel de eveniment. Cei mai titraţi sportivi la sanie pe pistă naturală, printre care campioni mondiali şi europeni, vor aduce spectacol şi vor demonstra ce înseamnă înalta performanţă, ce înseamnă sportul şi cât de important este pentru individ, comunitate, societate. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în organizare, de la clubul sportiv din Vatra Dornei şi autorităţi locale, până la federaţia naţională şi internaţională de profil, dar şi colegilor din Ministerul Sportului, pentru pasiune, dedicare şi muncă. Avem, datorită lor, un motiv de bucurie şi mândrie, dar şi un spectacol sportiv de elită. Mult succes tuturor competitorilor!", a declarat ministrul Eduard Novak.

Sportivi din 11 ţări au ajuns deja la Vatra Dornei şi au participat la antrenamentele oficiale. Sâmbătă, de la ora 10:00, este programată a treia etapa de Cupa Mondială sanie simplu masculin - prima manşă de concurs, urmând ca la ora 12:00 să se desfăşoare manşa a doua de concurs. Duminică, a treia etapă a Cupei Mondiale de Sanie pe piste naturale continuă de la ora 10:00 cu prima manşă la proba de dublu, urmată fiind de proba sanie feminin. De la ora 11:30 se va disputa manşa finală la proba de dublu, iar de la 12:15 fetele vor lua startul în manşa finală a concursului.

Campionul mondial Thomas Kammerlander (Austria) şi Alex Gruber (Italia) sunt în prezent în fruntea clasamentului general cu 185 de puncte fiecare. Ambii au o victorie şi un loc al doilea până acum.

Câştigătorul general de anul trecut, Michael Scheikl (Austria), urmează pe locul trei cu 140 de puncte. Atât Kammerlander, cât şi Gruber, revin la Vatra Dornei motivaţi să îşi adjudece etapa de aici. Kammerlander a câştigat etapele de Cupă Mondială din staţiunea suceveană în 2014 şi 2019, iar Gruber în 2020, dar şi Campionatele Mondiale din 2017. Totodată şi Patrick Pigneter (Italia) a obţinut patru victorii la Vatra Dornei şi se numără printre favoriţi.

La simplu feminin, istoria câştigătorilor este şi ea echilibrată: Greta Pinggera (Italia) a câştigat ultima Cupă Mondială din 2020, precum şi Campionatele Mondiale din 2017. În 2014, 2016 şi 2019, Evelin Lanthaler (Italia) a triumfat la Cupa Mondială de la Vatra Dornei, iar rusoaica Ekaterina Lavrenteva a câştigat şi ea de trei ori. La generalul Cupei Mondiale, Lanthaler este înaintea Lisei Walch (Germania/170) şi a Gretei Pinggera (140) cu 200 de puncte.

La proba de dublu, echipajul format din Patrick Pigneter/Florian Clara (Italia) a câştigat fiecare cursă de Cupă Mondială din Vatra Dornei din 2013 şi până în 2020.

Pârtia Bucovina din Vatra Dornei este amplasată la altitudinea de 960 de metri şi se află între cele două pârtii de schi ale staţiunii, Veveriţa şi Parc. Aici, competiţiile sunt extrem de spectaculoase, pista de sanie fiind una dintre cele mai rapide şi tehnice din Europa. Are o lungime de 1,1 kilometri, 13 viraje şi a fost construită în anul 2012.

Factorii implicaţi în pregătirea pârtiei Bucovina din staţiunea suceveană au început amenajarea încă din luna decembrie, iar acum stratul de gheaţă depăşeşte 35 de cm. De asemenea, oficialii Federaţiei Internaţionale de Sanie au realizat inspecţiile tehnice şi s-au declarat mulţumiţi de calitatea gheţii pentru concurs, informează Agerpres.