Statele Unite nu au 'nicio divergenţă' cu europenii privind sancţiunile impuse Rusiei în cazul unei invazii a Ucrainei

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 24-01-2022 23:32

Statele Unite au afirmat luni că nu au "nicio divergenţă" cu europenii cu privire la sancţiunile fără precedent care vor fi impuse Rusiei în cazul unei invazii a Ucrainei şi nici cu privire la urgenţa ameninţării, notează AFP.

"Nu există ambiguitate", "nu există nicio divergenţă", a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price în faţa presei. "Noi ştim asta şi, mai ales, Federaţia Rusă o ştie", a insistat el, în timp ce şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a îndemnat mai devreme la evitarea reacţiilor "alarmiste".

Europenii au fost iritaţi în ultimele zile de acest presupus alarmism al americanilor, care par să judece o ofensivă rusă ca potenţial iminentă, potrivit Agerpres.ro.

Întrebat despre aceste lecturi disonante, Ned Price a răspuns: "nu vedem divergenţele despre care vorbiţi".

"Ameninţarea pe care o constatăm este clară nu doar pentru noi, ci este clară pentru toţi observatorii", a adăugat el.

El a spus că şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, luni dimineaţă, apoi preşedintele Statelor Unite, luni după-amiază, au fost în contact cu liderii europeni pentru a pune la punct "răspunsul scris" la cerinţele Moscovei pe care Washingtonul trebuie să îl înmâneze ruşilor "săptămâna aceasta".

"Dacă un singur soldat rus trece frontiera" ucraineană, "este o invazie reînnoită", a avertizat purtătorul de cuvânt. "Ar provoca un răspuns rapid, sever şi unit din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri", a avertizat el, în pofida informaţiilor despre dezacorduri în cadrul NATO cu privire la amploarea acelui răspuns, în special din partea Germaniei.