Vladmir Putin le-a oferit pasionaților de criptomonede o licărire de speranță pentru viitorul activelor digitale și spune că mineritul are avantaje în Rusia

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 27-01-2022 08:00
Actualizat: 27-01-2022 08:01

Putin spune că un surplus de energie electrică și personal bine pregătit oferă Rusiei un „avantaj competitiv” în cripto mining. Președintele rus Vladmir Putin le-a oferit pasionaților de criptomonede o licărire de speranță pentru viitorul activelor digitale din țară, care au fost amenințate de un impuls recent de a interzice criptomonede și minerit, conform cointelegraph.com.

Liderul omului puternic a deschis o videoconferință pe 26 ianuarie cu membri ai guvernului rus, spunând că ar dori „să înceapă cu o problemă care este în prezent în centrul atenției – reglementarea criptomonedelor”.

„Desigur, avem și aici anumite avantaje competitive, mai ales în așa-zisul minerit. Mă refer la surplusul de energie electrică și la personalul bine pregătit disponibil în țară.”

Potrivit analiștilor în primăvara anului 2021, prețul energiei electrice în Rusia a fost de 0,06 USD per kilowatt-oră pentru uz casnic și 0,08 USD pentru afaceri. Pentru a compara, în Franța, un kWh de electricitate costă 0,2 dolari pentru gospodarii și 0,14 dolari pentru afaceri, ceea ce este de patru ori mai scump decât în ​​Rusia.

El a cerut, de asemenea, Băncii Centrale a țării să se întâlnească cu guvernul său în viitorul apropiat, astfel încât să poată ajunge la un consens cu privire la utilizarea cripto.

Joia trecută, banca centrală a Rusiei a publicat un raport care propune o interdicție generală a tranzacționării și exploatării miniere cu criptomonede. Raportul a afirmat că riscurile cripto sunt „mult mai mari pentru piețele emergente, inclusiv Rusia”.

Banca Centrală a Rusiei este îngrijorată cu privire la cripto de ceva timp. În decembrie 2021, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a spus : „Nu putem saluta investițiile în criptomonede”

Ieri, ministrul rus de Finanțe Ivan Chebeskov a răspuns cu opoziție față de interdicția generală propusă, solicitând mai degrabă reglementare decât restricție. El a subliniat că o interdicție a cripto-ului ar face ca țara să rămână în urmă față de industria tehnologică la nivel mondial.

„Trebuie să oferim acestor tehnologii oportunitatea de a se dezvolta.”

Între timp, Putin și-a asigurat parlamentarii că „Banca Centrală nu ne stă în calea progresului tehnic și face eforturile necesare pentru a introduce cele mai noi tehnologii în acest domeniu de activitate”.

În ciuda acestor asigurări, Putin a recunoscut că extinderea utilizării cripto-ului „aportă anumite riscuri”, având în vedere „volatilitatea ridicată” a acesteia.

În timp ce Banca Centrală a Rusiei a fost sceptică față de cripto de ceva timp , opinia lui Putin a rămas oarecum neclară. În noiembrie 2021, el a subliniat că cripto -ul „nu este susținut de nimic, [și] volatilitatea este colosală”.

În 2020, Banca Centrală a anunțat că studiază posibilitatea unei ruble digitale , cu testarea prototipului planificată pentru această lună .

Într-o postare recentă pe platforma sa de mesagerie, CEO-ul Telegram, Pavel Durov, a scris că interzicerea propusă de cripto ar „distruge o serie de sectoare ale economiei high-tech”.