La SJU Miercurea Ciuc a început să funcţioneze un centru de testare pentru pacienţii COVID-19

Autor: George Traicu
Publicat: 28-01-2022 16:32

Un centru de testare pentru pacienţii COVID-19 a început să funcţioneze în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, pentru a creşte capacitatea de testare şi pentru a veni în sprijinul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care este suprasolicitat.

"În spatele porţii centrale a spitalului s-a deschis un punct de testare: zilnic între orele 8,00-14,00 se fac teste rapide pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 pentru pacienţii peste trei ani şi cu simptome ale bolii COVID-19. Pot veni pentru testare aici şi cei care au test efectuat acasă şi vor confirmarea acestuia, respectiv raportarea rezultatului. Această posibilitate de testare nu poate fi folosită pentru testarea la cerere pentru cei sănătoşi, ci este o oportunitate de testare pentru cei cu simptome al infecţiei cu SARS-CoV-2. Pentru copii sub trei ani cu simptome recomandăm să se apeleze la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului", se arată într-un comunicat al SJU Miercurea Ciuc.

Potrivit sursei citate, pe lângă creşterea capacităţii de testare, "această măsură are ca scop şi sprijinirea Serviciul de Ambulanţă, care este suprasolicitat cu cererile de testare la domiciliu".
În comunicat se mai precizează că pentru consultarea pacienţilor testaţi pozitiv, cu simptome sau cu factori de risc, în cadrul spitalului funcţionează două centre de evaluare.

Unul dintre ele, destinat pacienţilor adulţi, funcţionează la intrarea în secţia de pneumologie, în cartierul Şumuleu, iar celălalt, destinat copiilor testaţi pozitiv, se află în curtea clădirii principale a spitalului, în spitalul modular.

În centrele de evaluare nu este nevoie de bilet de trimitere.

Reprezentanţii SJU Miercurea Ciuc îi roagă pe pacienţii cu simptome ale bolii COVID-19 să se prezinte le medic înainte de agravarea simptomelor.

În ultimele 24 ore, în Harghita s-au înregistrat 285 de cazuri de infectare, incidenţa ajungând, vineri, la 6,77 de cazuri la mia de locuitori.

Municipiul Miercurea Ciuc are una dintre cele mai mari rate de infectare din Harghita, de 12,15 cazuri la mia de locuitori.