FOTO Ruinele unui templu dedicat zeiţei Atena și artefacte provenite dintr-o importantă bătălie navală din Antichitate, descoperite în Italia

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 01-02-2022 22:08

Arheologii din sud-vestul Italiei au descoperit ruinele vechi de 2.500 de ani ale unui templu, precum şi artefacte provenite dintr-o importantă bătălie navală din Antichitate, care erau păstrate în acel sit sacru, informează DPA.

Templul era dedicat Atenei, zeiţa înţelepciunii, şi a fost descoperit în parcul arheologic Paestum, situat la sud de oraşul Salerno, potrivit unui comunicat publicat marţi de Ministerul italian al Culturii, potrivit Agerpres.

Acea structură, care avea probabil o lungime de 18 metri şi o lăţime de şapte metri, oferă cercetătorilor informaţii preţioase despre cea mai veche fază de dezvoltare a oraşului Paestum, în trecut un important centru grec care a fost înfiinţat de colonişti veniţi din Asia Mică, precizează acelaşi comunicat.

Relicve provenite din bătălia navală de la Alalia, despre care istoricii afirmă că ar fi avut loc între anii 540 î.e.n. şi 535 î.e.n., se aflau în interiorul templului, a anunţat Massimo Osanna, directorul general al Muzeelor Italiene. Bătălia de la Marea Sardiniei - denumită şi Bătălia de la Alalia - s-a dat între refugiaţi greci şi o coaliţie compusă din cartaginezi şi etrusci.

Printre obiectele găsite în ruinele templului se află şi două coifuri. Potrivit lui Massimo Osanna, o analiză de laborator ar trebui să afle dacă anumite inscripţii sunt ascunse în structura coifurilor, iar ele ar putea să ofere informaţii despre identitatea soldaţilor care le-au purtat.

Cercetătorii italieni presupun că templul a fost construit după acea bătălie navală, care, potrivit istoricului grec Herodot, ar fi avut loc în largul coastei estice a insulei Corsica.

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, s-a declarat încântat de aceste descoperiri.

"Este important să continuăm să investim cu convingere în cercetarea arheologică, care nu încetează să aducă la lumină obiecte importante din istoria mediteraneeană", a declarat Dario Franceschini.