Se mișcă lucrurile în Iran: Coaliţia conspiraţionistă, cu doi foști președinți, pregătește o lovitură politică

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 03-02-2022 20:31
Actualizat: 03-02-2022 21:51

Câţiva membri ai opoziţiei iraniene, printre care şi doi foşti preşedinţi ai Republicii islamice, plănuiesc formarea unui guvern din umbră, au scris joi ziarul guvernamental Iran şi cotidianul reformist Shargh, preluate de dpa.

Ambele publicaţii citează un purtător de cuvânt al partidului reformist 'Antreprenorii Reconstrucţiei', potrivit căruia foştii preşedinţi moderaţi Mohammad Khatami şi Hassan Rouhani se numără printre cei care s-au întâlnit pentru a discuta situaţia din ţară.

Niciunul din cei doi nu a confirmat deocamdată informaţia.

Pe prima pagină, cotidianul guvernamental Iran a condamnat 'coaliţia conspiraţionistă' pusă la cale împotriva guvernului preşedintelui Ebrahim Raisi.

Potrivit unor surse de la Teheran, formarea unui guvern din umbră ar putea echivala cu o lovitură politică împotriva lui Raisi, a membrilor guvernului său şi mai ales a adepţilor liniei dure din parlament.

În ciuda promisiunilor că vor îmbunătăţi situaţia după plecarea lui Rouhani, nici aceşti parlamentari şi nici ultraconservatorul Raisi nu au reuşit prea multe.

Ţara suferă în continuare de pe urma celei mai grave crize economice din istoria sa, în principal de pe urma sancţiunilor aplicate de SUA. În plus, nu s-au reuşit progrese concrete în disputa cu Statele Unite cu privire la programul nuclear al Teheranului.

Din punctul de vedere al criticilor, idealurile revoluţionare ale liderilor actuali nu mai corespund realităţilor secolului al XXI-lea. De aceea, criticii se tem că liderii vor duce din nou ţara în izolare pe plan internaţional, adaugă dpa.