Israelul a semnat un acord în materie de apărare cu Bahrain, o premieră în Golf

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 03-02-2022 21:50

Israelul a semnat joi un acord în materie de apărare cu Bahrain, primul încheiat cu o ţară din Golf după normalizarea relaţiilor statului israelian cu micul regat şi cu Emiratele Arabe Unite (EAU), cu peste un an în urmă, relatează AFP.

'La doar un an după semnarea înţelegerilor, am încheiat un important acord de apărare care va contribui la securitatea celor două ţări şi la stabilitatea regiunii', a declarat ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, într-un comunicat.

Acest acord survine în contextul în care regiunea se confruntă de la începutul anului cu o escaladare a tensiunilor, marcate de mai multe atacuri, între care unul sângeros, în EAU, comise de rebelii houthi din Yemen.

Potrivit ministrului israelian, care efectuează prima sa vizită în Bahrain, memorandumul de înţelegere acoperă domeniile de informaţii, achiziţii de echipamente şi instrucţii comune.

Bahrain şi EAU şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în septembrie 2020, în pofida deceniilor de consens arab care excludeau orice pace cu statul israelian în absenţa rezolvării conflictului israeliano-palestinian.

Ministrul israelian lansase anterior un apel la consolidarea cooperării regionale cu Bahrain pentru a face faţă 'ameninţărilor maritime şi aeriene', potrivit Agerpres.ro.

'Aprofundarea cooperării ne va permite menţinerea stabilităţii regionale şi apărarea intereselor comune ale Israelului, SUA şi Bahrainului', a declarat Gantz, după o vizită la Cartierul general al Flotei a V-a a SUA, cu baza la Manama, capitala Bahrainului.

Gantz a urcat la bordul distrugătorului lansator de rachete USS Cole, care urmează să facă în curând o escală la Abu Dhabi, pentru a ajuta Emiratele să facă faţă înmulţirii atacurilor rebelilor houthi din Yemen, apropiaţi de Iran, împotriva acestei ţări din Golf.

'Într-un context de ameninţări maritime şi aeriene în creştere, cooperarea noastră indestructibilă este mai importantă ca oricând', a subliniat Gantz într-un mesaj pe Twitter.

'Ne-am reafirmat angajamentul de a rămâne uniţi pentru a apăra suveranitatea partenerilor noştri regionali, precum şi pacea şi stabilitatea în regiune', a adăugat el.

Parteneri apropiaţi ai Washingtonului, Bahrain şi EAU au fost primele ţări arabe din Golf care şi-au normalizat relaţiile cu Israelul, consolidând integrarea statului israelian într-o regiune unde Iranul, inamicul său declarat, este perceput drept o ameninţare.