Jurnalista Emilia Şercan a LUAT FOC şi îi răspunde lui Sorin Cîmpeanu: Pregăteşte o NOUĂ MÂRŞĂVIE juridică

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 04-02-2022 15:42
Actualizat: 05-02-2022 11:02

Conflictul dintre jurnalista Emilia Şercan şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, trece la o nouă fază. După ce Cîmpeanu a declarat că nu ştie să existe în România vreo definiţie juridică a plagiatului, Şercan i-a servit două definiţii, o atenţionare că poate răspunde penal şi o acuzaţie!

"Dublul academician Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației, spunea astăzi într-un interviu că nu există o definiție a plagiatului.

„Ați văzut pe undeva o definiție a plagiatului validă juridic? Eu n-am văzut. (…) Nu ne-am obosit să-l clarificăm la nivel juridic, legislativ”, a declarat competentul ministru al Educației, care are la minister o cohortă de specialiști în științe juridice, care fac non-combat fățiș în procesele în care plagiatorii au dat în judecată Ministerul Educației, făcându-le jocurile în loc să apere interesele statului.

Da, domnule dublu academician, eu una am văzut nu doar o definiție, chiar două în legislația din România.

Poftiți, mură în gură.

Art. 4, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 206 din 27 mai 2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare:

„Plagiatul - expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale”.

Această definiție e din legea care promovează etica în cercetarea științifică, dar, na, o știe doar comunitatea academică onestă din România; doar ăia care nu sunt dubli academicieni.

În plus, mai există și o prevedere care sancționează penal plagiatul în Legea nr. 8/1996 a drepturilor de autor, care zice așa la art. 197 alin. (1):

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care își însușește, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor și o prezintă ca o creație intelectuală proprie”.

Când dublul academician lansează petarde de astea, înseamnă că urmărește vreo nouă nemernicie juridică, așa cum a făcut în vara trecută cu modificarea legislației CNATDCU.

#romaniaplagiata #doctorinticalosie", scrie Şercan pe Facebook.