Grecia va înăspri regulile pentru combaterea violenţei după uciderea unui suporter

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 07-02-2022 16:26

Grecia va înăspri regulile pentru combaterea violenţei la evenimentele sportive după ce un fan al echipei de fotbal Aris Salonic, în vârstă de 19 ani, a fost ucis în urma a ceea ce se crede a fi fost un atac comis de suporterii rivali, informează Reuters, informează Agerpres.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a prezidat luni o întâlnire privind violenţa în domeniul sportului, iar purtătorul de cuvânt al executivului, Giannis Oikonomou, a declarat că guvernul va prezenta săptămânile viitoare în parlament un proiect de lege menit să reformeze acest sector.

Fotbalul din Grecia a fost afectat de violenţe pe teren şi în afara sa, iar autorităţile au promis în repetate rânduri în ultimii ani că vor elimina acest flagel.

Până acum, cel puţin nouă persoane au fost arestate după ce Alkis Kampanos a fost bătut şi înjunghiat mortal în faţa stadionului clubului Aris Salonic, în noaptea de 1 februarie.

Kampanos şi alţi doi bărbaţi au fost atacaţi de un grup de oameni pe stradă, după o scurtă dispută în legătură cu echipa pe care o sprijineau.

Există o puternică rivalitate între Aris şi cealaltă echipă importantă a oraşului, PAOK. Kampanos era suporterul lui Aris.

PAOK este antrenată de Răzvan Lucescu şi îi are printre jucători pe Alexandru Mitriţă.

În Grecia au loc frecvent lupte între suporterii echipelor de fotbal, înainte şi după meciuri. Nu este neobişnuit ca un meci să fie perturbat de incidentele produse de fani, care merg până la invadarea terenului, în ciuda amenzilor grele impuse.

Reformele plănuite de guvern ar include înăsprirea regulilor de funcţionare a cluburilor de fotbal, impunerea de sancţiuni mai aspre şi intensificarea controalelor poliţiei pentru a preveni astfel de evenimente.

"Combaterea violenţei în rândul tinerilor şi al iubitorilor fotbalului este obligaţia noastră faţă de societatea elenă şi de generaţia tânără", a spus Oikonomou. "Ne aşteptăm ca toată lumea să contribuie la eliminarea violenţei din sport".

Moartea tânărului a şocat naţiunea. Oamenii au depus flori şi au lăsat lumânări, note scrise de mână şi tricouri de fotbal cu numele lui la locul crimei. "Niciodată din nou" a fost unul dintre mesaje.