Donald Trump arată că e sentimental: Când a plecat de la Casa Albă, a luat cu el scrisorile de la Kim Jong Un

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 07-02-2022 18:31
Actualizat: 07-02-2022 19:49

Când a plecat de la Casa Albă, Donald Trump a luat cu el scrisori de la Barack Obama şi de la liderul nord-coreean, Kim Jong Un, pe care Arhivele naţionale a trebuit să le recupereze din Florida, a dezvăluit luni Washington Post, relatează AFP.

La sfârşitul mandatului său, orice preşedinte american trebuie să predea toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru Arhivelor naţionale, care sunt însărcinate să le conserve.

Însă în momentul în care a plecat de la Washington miliardarul republican a decis, potrivit Washington Post, să ia cu el cu el mai multe cutii la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, în Florida, scrie agerpres.ro.

Acestea conţineau între altele cadouri de la lideri străini, o scrisoare lăsată de predecesorul său Barack Obama, dar şi mai multe scrisori de la Kim Jong Un.

Donald Trump, primul preşedinte american în exerciţiu care s-a întâlnit cu un membru al dinastiei Kim, întreţinea o relaţie epistolară bine cunoscută cu liderul nord-coreean.

"Mi-a scris scrisori frumoase, scrisori magnifice. Ne-am îndrăgostit", le-a spus în septembrie 2018 preşedintele american susţinătorilor săi.

Luna trecută, responsabili ai Arhivelor naţionale s-au deplasat în Florida pentru a recupera aceste cutii cu documente şi inclusiv scrisorile lui Kim Jong Un, potrivit Washington Post.

Anturajul lui Trump şi Arhivele naţionale nu au răspuns solicitărilor AFP de a comenta informaţia.

Săptămâna trecută, această instituţie a dezvăluit totuşi că fostul preşedinte avea drept obicei să rupă unele dintre documentele sale de lucru, o altă practică contrară regulilor.

"Printre documentele prezidenţiale primite de Arhivele naţionale se află documente de hârtie care au fost rupte de fostul preşedinte Trump", a precizat instituţia pentru AFP.

Anumite foi de hârtie au fost "lipite cu scoci" de "responsabili de gestionarea documentelor de la Casa Albă", a mai menţionat aceasta, în timp ce altele au fost lăsate în starea în care au fost găsite.