Raport de la Federația Internațională a Jurnaliștilor: tot mai mulți gazetari au fost închiși în 2021 pentru dezvăluiri despre pandemie

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 09-02-2022 18:07

Anul trecut, martirologia jurnaliştilor ucişi în exerciţiul datoriei în întreaga lume este mai scurtă decât în ​​majoritatea ultimelor trei decenii, dar presiunea asupra presei a doborât noi recorduri, a remarcat miecuri Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (IFJ).

Cel de-al 31-lea raport anual al FIJ detaliază moartea a 47 de jurnalişti în atacuri ţintite, bombardamente şi împuşcături, precum şi două crime accidentale. În 2021, au fost cu 18 crime mai puține decât în ​​2020.

„În ciuda acestui declin, 2021 a înregistrat o creștere semnificativă a amenințărilor la adresa jurnaliștilor și a libertății presei”, se arată în raport. „FIJ a înregistrat un număr record de detenții de jurnaliști, cu 365 de persoane condamnate pentru reportaje, o creștere semnificativă față de anul precedent (235). Aceste atacuri la adresa libertății presei au avut un efect de blocaj asupra presei.”

De obicei, relatează IFJ, jurnaliştii sunt arestaţi şi acuzaţi de contravenţii pur şi simplu pentru că au acoperit mişcări de protest sau au încercat să raporteze detalii de interes public despre criza coronavirusului.

„În 2021, am găsit, de asemenea, o amenințare la adresa libertății presei sub forma scandalului Pegasus , programul spion pentru telefonul mobil care a fost folosit pentru a ataca jurnaliştii”, notează IFJ. „Confidenţialitatea surselor și confidenţialitatea comunicărilor private ale jurnaliştilor nu mai pot fi luate de la sine înțelese.”

„În ultimul an, cel puțin șapte femei jurnaliste au fost ucise în timp ce lucrau în întreaga lume. Afganistan este țara care a plătit cel mai mare preț”, afirmă IFJ, condamnând, de asemenea, hărțuirea online a femeilor jurnaliste din întreaga lume, îndemnând Guvernele să ia măsuri pentru eradicarea acestui fenomen.