Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a transferat 80 de miliarde de dolari, din Saudi Aramco către fondul suveran al regatului

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 14-02-2022 08:09

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a transferat 4% din acţiunile Saudi Aramco, în valoare de 80 de miliarde de dolari, către fondul suveran al regatului, a anunţat duminică guvernul, transmite CNBC, citat de news.ro.

Acţiunile vor consolida poziţia financiară puternică a Fondului de Investiţii Publice (PIF) şi ratingurile de creditare ridicate pe termen mediu, a spus prinţul moştenitor într-un comunicat.

Fondul este vehiculul ales de prinţ pentru a transforma economia Arabia Saudită şi a diversifica veniturile dincolo de cele obţinute din vânzările de petrol.

Statul va rămâne cel mai mare acţionar al Saudi Aramco după procesul de transfer, deoarece deţine peste 94% din acţiunile companiei, se arată în comunicat.

Transferul acţiunilor existente va contribui la creşterea activelor gestionate de PIF, care urmează să crească la aproximativ 4 mii de miliarde de riali (1,07 trilioane de dolari) până la sfârşitul anului 2025, a adăugat acesta.

”Sprijină perspectivele pentru atragerea de fonduri internaţionale de către PIF, inclusiv obligaţiuni, şi ar putea susţine o viitoare vânzare de acţiuni Aramco în viitor”, a declarat Monica Malik, economist şef la Abu Dhabi Commercial Bank.

Saudi Aramco a declarat într-un comunicat că transferul a fost o tranzacţie privată între guvern şi fondul de stat.

Şeful fondului suveran, Yasir al-Rumayyan, a declarat anul trecut că Saudi Aramco ar putea lua în considerare o vânzare de acţiuni dacă condiţiile de piaţă vor fi corecte, în timp ce Wall Street Journal a relatatrecent că regatul ar putea viza o vânzare de acţiuni de până la 50 de miliarde de dolari.

Acţiunile Aramco au crescut cu puţin peste 4% în acest an, evaluând compania la 1.990 de miliarde de dolari, în urma celor mai valoroase companii din lume, Apple şi Microsoft.