JO 2022 - Dopaj: Contraexpertiza în cazul patinatoarei ruse Kamila Valieva nu fost încă efectuată (CIO)

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 15-02-2022 10:20

Eşantionul B al patinatoarei ruse Kamila Valieva, recoltat înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, nu a fost încă analizat, în ciuda unui rezultat pozitiv iniţial la testul antidoping, a anunţat marţi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citat de Reuters, informează Agerpres.

Adolescenta, în vârstă de 15 ani, a primit permisiunea de a concura marţi seara în proba individuală feminin, în urma unei hotărâri a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a fost de acord cu decizia Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) de a ridica suspendarea provizorie dictată împotriva patinatoarei.

Valieva a fost supusă unui control antidoping la Campionatele Rusiei, pe 25 februarie, însă rezultatul pozitiv la un produs interzis, folosit pentru tratarea anginei pectorale, nu a fost comunicat decât pe 8 februarie, după ce sportiva concurase deja la JO 2022, în întrecerea pe echipe, unde Rusia a cucerit aurul olimpic.

Decizia TAS de a o lăsa pe Kamila Valieva să concureze, pe motiv că menţinerea suspendării i-ar cauza prejudicii "ireparabile", a provocat indignare din partea sportivilor şi oficialilor din întreaga lume, conform Reuters.

Dacă Valieva se va clasa pe unul dintre primele trei locuri în concursul feminin, ceremonia de decernare a medaliilor nu va avea loc în timpul actualelor Jocuri Olimpice, ci va fi amânată până la încheierea competiţiei din China, aşa cum s-a întâmplat şi cu ceremonia concursului pe echipe, din 7 februarie.

Denis Oswald, preşedintele comisiei de disciplină a CIO, a precizat că amânarea ceremoniei a fost necesară, pentru că acest caz de dopaj nu a fost încă rezolvat.

"Vrem să alocăm medalia persoanei potrivite" a declarat Oswald în cursul unei conferinţe de presă. Acesta a adăugat că patinatoarea rusă "nu ar face nimic greşit de una singură".

Luni, într-un interviu acordat Reuters, preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), Witold Banka, a cerut o interdicţie pe viaţă pentru cei care dopează un minor.

Oswald a mai spus că, având în vedere că proba B nu a fost încă examinată de laborator, orice sancţiune va fi decisă doar după adoptarea unei decizii finale în acest caz.