'Veselii iresponsabili' - Războaiele politice din 2021 au dus România pe buza recesiunii

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 16-02-2022 05:58
Actualizat: 16-02-2022 07:33

Anul 2021 a fost marcat de una dintre cele mai puternice crize politice din istoria post-decembristă. Totul a început cu marele Congres al PNL și bătălia dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban.

Imediat după ce s-a încheiat Congresul PNL a bubuit o altă criză politică, după plecarea de la guvernare a USR. Această criză a fost una profundă și a blocat aproape în întregime Guvernul României.

Cu ministere fără titulari sau cu miniștrii titulari mai prezenți la partid decât la Guvern, criza politică s-a resimțit puternic în zona economică, iar România a fost pe buza recesiunii.

În trimestrul III, economia a avut un avans de doar +0,1%, iar prognoza fusese de +0,4%. În trimestrul IV criza politică și-a făcut resimțită din plin resimțită prezența. PIB în trimestrul IV al anului 2021 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul III din același an.

Practic, într-un an în care majoritatea țărilor din Europa și-au revenit economic, după perioada de lockdown din 2020, politicienii din România au ales jocurile de culise și războaiele politice, în timp ce țara se îndrepta cu viteză către prăpastie.