Fostul ministru al Justiției: 'România riscă blocarea fondurilor europene, inclusiv banii din PNRR' / totul se trage de la problemele din justiție

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 17-02-2022 11:40
Actualizat: 17-02-2022 17:53

Proiectul de desființare a Secției speciale de anchetare a magistraților arată prost și slăbește lupta anticorupție, declară la RFI fostul ministru al Justiției, deputatul USR Stelian Ion. El spune că dacă legea de desființare a SIIJ va trece de Parlament în forma propusă de actuala coaliție, România riscă blocarea fondurilor europene.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins contestațiile făcute de Ungaria și Polonia pe regulamentul prin care fondurile europene sunt condiționate de respectarea statului de drept. Stelian Ion explică la RFI ce înseamnă această decizie pentru România: ”Înseamnă că dacă în România se va merge pe aceeași linie pe care din păcate văd că se merge astăzi, este posibil la un moment dat să ni se taie aceste fonduri europene, este un risc major, este un risc real și trebuie să fim foarte atenți cum legiferăm în România, e important să reparăm legile justiției stricate în perioada Dragnea, dar din păcate, nu văd că se întâmplă lucrul ăsta. Ca atare, lupta pe care o ducem în Parlament acum și în mai puțin de o oră o să înceapă în Comisia Juridică a Camerei Deputaților ședința în care se dezbate proiectul de așa-zisă desființare a SIIJ, propus de ministrul Cătălin Predoiu, deci modul în care se legiferează e foarte important”.

Fostul ministru al Justiției crede că proiectul de desființare a SIIJ ”arată prost, arată că se înlocuiește o problemă cu altă problemă, poate chiar mai mare decât cea inițială, pentru că noua structură va avea forță mai mare, așa e conceput proiectul. Arată prost, pentru că încalcă în mod flagrant competența DNA, o chestiune care vizează lupta împotriva corupției, deci prin acest proiect este slăbită lupta împotriva corupției (...). Este o păcăleală, efectiv”.

Întrebat ce riscă România, dacă proiectul de desființare a Secției Speciale va trece de Parlament în forma actuală, Stelian Ion a precizat: ”Să spun că ne decredibilizăm e prea puțin. România riscă și ratarea obiectivului de ridicare a MCV, riscă și blocarea la un moment dat a acordării fondurilor europene, inclusiv banii din PNRR, din aceste cauze, legate de nerespectarea statului de drept”.

Fostul ministru mai spune că USR va analiza atacarea proiectului de desființare a SIIJ la CCR.