Maia Sandu, despre băncile care cumpărau hrivna cu 1 bănuț: Abuz, este strigător la cer

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 25-02-2022 22:05

Șefa statului, Maia Sandu, consideră un abuz decizia unor bănci care au afișat o rată de schimb pentru hrivna ucraineană de cel puțin 1 bănuț, la cumpărare și cel mult 70 de bănuți la vânzare, pe fundalul conflictului armat din țara vecină.

„Este chiar strigător la cer să îi jefuiești pe cei care au ieșit din case sub sunetul acestor rachete peste ei”, a spus Sandu, la Bună Seara de la Moldova 1., transmite presa din Republica Moldova.

„Pe lângă cei foarte mulți oameni cu inima deschisă care și-au oferit casele, oamenii care au colectat tot felul de obiecte de primă necesitate, mâncare, pe lângă ei, din păcate sunt și din cei care încearcă să câștige bani pe nenorocirea acestor cetățeni. În cazul băncilor s-a discutat cu Banca Națională, ei au luat legătura cu Banca Centrală din Ucraina pentru a corecta acest lucru, dincolo de ce pot face băncile, este responsabilitatea managementului băncilor din Moldova, este un abuz și este chiar strigător la cer să îi jefuiești pe cei care au ieșit din case sub sunetul acestor rachete peste ei.

Acum spre seară am văzut o bancă care a reacționat, a corectat cursul. Cred că în aceste momente se vede care este solidaritatea acestor instituții și pentru noi în calitate de consumatori ai acestor companii tot este un semnal, cu cine trebuie să conlucrăm, unde merită să ne ținem banii. Autoritățile intervin în anumite cazuri, dar nu putem în fiecare, uneori e necesar să îi punem la stâlpul rușinii, dar aceste cazuri sunt singulare sper eu, în mare parte societatea noastră a demonstrat deschidere”, a spus Sandu.

Banca Națională a Moldovei lansează inițierea consultărilor cu instituțiile din Ucraina, pentru a găsi o soluție pentru refugiații ucraineni deținători de hrivne. Anunțul BNM vine după ce astăzi, unele bănci din țară au afișat, o rată de schimb pentru hrivna ucraineană de cel puțin 1 bănuț, la cumpărare și cel mult 70 de bănuți la vânzare, pe fundalul conflictului armat din țara vecină.

Moneda ucraineană, hrivna, s-a devalorizat pe teritoriul Republicii Moldova și se vinde, astăzi, cu cel mult 70 de bani și poate fi cumpărată cu cel puțin un ban.

Expertul economic Veaceslav Ioniță a calificat drept „rușine națională” situația în care unele bănci din țară au afișat, astăzi, o rată de schimb pentru hrivna ucraineană de cel puțin 1 bănuț, la cumpărare și cel mult 70 de bănuți la vânzare. Acesta consideră că Banca Națională a Moldovei trebuie să sancționeze „jaful comis de bancherii noștri, care s-au adeverit a fi mici la suflet”.