Speranțe de pace - Volodimir Zelenski a acceptat propunerea lui Vladimir Putin și este gata să negocieze (TASS)

Autor: George Traicu
Publicat: 26-02-2022 09:56

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a acceptat propunerea președintelui rus Vladimir Putin și este gata să negocieze pacea și încetarea focului, a declarat sâmbătă secretarul de presă al lui Zelensky, Serghei Nikiforov, notează agentia TASS.

"Trebuie să resping acuzațiile că am refuzat să avem discuții. Ucraina a fost și este întotdeauna gata să negocieze pacea și încetarea focului. Este poziția noastră permanentă. Am acceptat propunerea președintelui rus", a scris el pe contul său de Facebook.

Potrivit lui Nikoforov, sunt în desfășurare consultări cu privire la locul și timpul negocierilor. Cu cât discuțiile încep mai devreme, cu atât vor fi mai multe șanse de a restabili viața normală, a menționat el.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat mai devreme că Putin este gata să trimită o delegație la Minsk pentru discuții cu Ucraina. Mai târziu, el a spus că, ca răspuns la inițiativa de a purta discuții în capitala Belarusului, partea ucraineană a sugerat Varșovia ca un posibil loc de desfășurare și încă mai târziu a pierdut contactul.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un discurs televizat joi dimineață că, ca răspuns la o solicitare a șefilor republicilor Donbass, a luat decizia de a efectua o operațiune militară specială pentru a proteja oamenii „care au suferit abuzuri și genocid de către regimul de la Kiev timp de opt ani”. Liderul rus a subliniat că Moscova nu are planuri de ocupare a teritoriilor ucrainene.

Când a clarificat evoluțiile în desfășurare, Ministerul rus al Apărării a asigurat că trupele ruse nu vizează orașele ucrainene, ci se limitează la lovirea chirurgicală și la incapacitatea infrastructurii militare ucrainene. Nu există niciun fel de amenințări la adresa populației civile.