Casele de schimb valutar din capitala Kazahstanului și din Alma Ata au suspendat vânzarea de valută

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 28-02-2022 07:07

Casele de schimb valutar din capitala Kazahstanului, Nur-Sultan și din cel mai mare oraș al țării, Alma-Ata, au suspendat luni vânzarea și cumpărarea de dolari, scrie agenția rusă Interfax.

"În prezent, casele de schimb valutar nu vând și nici nu cumpără valută", a declarat Archin Galimbayev, președintele Asociației Birourilor de Schimb Valutar din Kazahstan, pentru Interfax.

Luni, Banca Națională a Kazahstanului a decis schimbarea regulilor de tranzacționare, menționând că acestea sunt măsuri temporare care vor minimiza presiunea din partea factorilor geopolitici externi asupra pieței valutare și a stabilității financiare din țară.

Banca Națională a Kazahstanului a mai raportat că luni ar putea fi luată în considerare problema suspendării totale a tranzacționării valutare.

Duminică, Banca Națională a Kazahstanului anunțase că este pregătită să intervină pe piața valutară, dacă va fi necesar, volumul și frecvența intervențiilor urmând a depinde de situația de pe piața valutară internă.

În săptămâna 21-25 februarie, Banca Națională a Kazahstanului a avut intervenții valutare în valoare de 176 milioane dolari, a crescut dobânda-cheie de la 10,25% la 13,5% și a anunțat un program de protecție a depozitelor bancare care prevede acumularea de compensații (premii) la depozitele persoanelor fizice, banii pentru acest program fiind susținuți de bugetul Statului