Fost președinte francez: 'Urgenţa nu e intrarea Ucrainei în UE, ci scoaterea Rusiei din Ucraina'

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 01-03-2022 05:50

”Urgenţa nu este intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, ci scoaterea Rusiei din Ucraina”, subliniază fostul preşedinte francez François Hollande, care consideră că Kievul are ”cu siguranţă o vocaţie” de a adera la UE mai târziu, relatează AFP.

”Vom avea timp să examinăm această propunere, când se va fi terminat conflictul, iar Ucraina îşi va fi regăsit integritatea şi independenţa”, a declarat François Hollande într-un interviu acordat cotidianului regional La Montagne.

”Fără îndoială, (Ucraina) va fi primită favorabil şi cu grja de a nu fi pusă într-o poziţie pe care nu o poate susţine în plan economic. Pentru moment, (o aderare a Ucrainei la UE) nu este nici o prioritate şi nici de actualitate”, subliniază fostul şef al statului francez.

”Actualitatea este o ajutare la maximum a ucrainenilor să depăşească această oroare care este războiul şi să termine cu invazia unei ţări care are, cu siguranţă, o vocaţie de a adera la Uniunea Europeană”, apreciază el.

Fostul preşedinte al Franţei reacţiona astfel în urma unei declaraţii a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a îndemnat luni UE să primească Ucraina ca membră ”neîntârziat”, ”printr-o nouă procedură specială”.

”Sunt sigur că este drept, sunt sigur că este posibil”, sublinia luni, într-o înregstrare video, Volodimir Zelenski.