Mare coaliție în Turcia pentru debarcarea lui Erdogan. 6 partide au semnat un acord istoric care să îl trimită acasă după 20 de ani pe sultan

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 01-03-2022 11:41

Șase partide de opoziție din Turcia au convenit să revizuiască legile și instituțiile electorale ale țării, prin semnarea unui acord istoric menit să pună capăt celor aproape 20 de ani de putere ai președintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit MoneyReview.gr, care citează Finacial Times.

Liderii celor mai mari cinci partide ale țării și un partid puternic pro-kurd s-au angajat luni să limiteze rolul lui Erdogan și să restabilească statul de drept după ani de regres democratic.

„Suntem hotărâți să construim un sistem puternic, liberal, democratic și echitabil, care să instituie separarea puterilor printr-un corp legislativ eficient și participativ, o putere executivă stabilă, care va funcționa în regim de transparență și de dare a socotelii, și o justiție independentă și imparțială”, se arată în declaraţia lor comună.

„Turcia a pierdut foarte multe în ultimii zece ani sub președintele Erdogan, care a început ca un far al speranței”, a declarat în urmă cu câteva zile un înalt oficial al Fundației Bertelsmann, făcând o evaluare a democrației din Turcia. „Separația puterilor și participarea sunt atât de limitate încât în ultimii doi ani a trebuit să caracterizăm Turcia drept o țară autoritară. Din păcate, această evaluare nu s-a schimbat între timp”.

Potrivit Financial Times, Kemal Kılıçdaroğlu, de la Partidul Popular Republican (CHP) și Meral Akşener, de la partidul de dreapta IYI, s-au numărat printre liderii care au semnat acordul.

Lor li s-au alăturat și Ali Babacan și Ahmet Davutoğlu, amândoi foști miniștri în guvernele lui Erdogan în trecut, dar care ulterior au demisionat din Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), de guvernământ, pentru a forma două facțiuni separate. Au mai participat de asemenea alte două partide mici, partidul islamist Saadet și Partidul Democrat, de dreapta.

Mișcarea vine pe fondul nemulțumirii publice în creștere față de situația economică și creșterea explozivă a inflației care a erodat popularitatea lui Erdogan și a AKP. În centrul declarației se află promisiunea de a aboli sistemul prezidențial de conducere, introdus în 2018, care i-a acordat puteri enorme lui Erdogan.

Printre alte angajamente, se numără impunerea unei limite de șapte ani pentru mandatul unui președinte și retragerea puterilor liderului și cabinetului său de a declara starea de urgență.

Cele șase partide s-au angajat să pună în aplicare deciziile Curții Constituționale și ale Curții Europene a Drepturilor Omului, pe care președintele turc le-a refuzat în repetate rânduri. Liderii opoziției au mai spus că vor garanta independența băncii centrale a Turciei, care s-a confruntat cu ingerințe serioase din partea lui Erdogan în ultimii ani. (Rador)